chrome firefox opera safari iexplorer

З дніпровського дна підняли козацький корабель

27 листопада 2010 о 22:34

Козацький корабель 18 століття підняли з дніпрового дна запорізькі підводні археологи. Він пролежав майже 300 років біля острова Хортиця. Судно розвалилося на дошки, але історики обіцяють зібрати його докупи.

Це місце на Дніпрі називається урочище Вирва. На початку 18-го століття Російська імперія влаштувала тут корабельну верф. Будували флотилію для війни з Османською імперією. Екіпажі сУден складалися переважно із запорозьких козаків. Узимку 1740 року чимало кораблів розчавив потужний криголам, і вони потонули. Один такий — і підняли підводні археологи.

Науковці спланували підйом судна на пізню осінь — у цю пору вода у Дніпрі стає прозорою, і аквалангістам краще працювати. Та річка наче не хотіла повертати людям стародавнє судно — стрімка течія скаламутила воду. Працювали в екстремальних умовах.

Андрій Денисенко науковий співробітник заповідника «Хортиця»: «Друг друга водолазы не видели. И это очень сильно осложняло работу. Хотя по срокам мы вписались, за две недели осуществили достаточно сложную операцию».

Діставши рештки судна на поверхню, археологи зрозуміли — їм дуже пощастило. Таких знахідок в Україні ще не було. Тип знайденого корабля козаки називали «запорозький дуб». Виготовлявся він зі стовбурів велетенських дубів. Судно було оснащене невеликими гарматами — «фальконетами». 

Валерій Нефьодов підводний археолог: «По своим размерам судно достаточно серьезно вооружено артиллерией – 4-6 фальконетов на такое достаточно небольшое судно. Экипаж составлял от 35 на этих судах до 60 на «чайках». Это, в общем-то, серьезная военная сила. Корабли были очень маневренны, очень скоростные, ходили как под парусом, так и на веслах».

Рештки корабля доправили до приміщення, в якому реставруються попередники «запорозького дуба», що підняли з дна раніше. Це судна типу «чайка» і «бригантина». Історики мріють влаштувати з таких експонатів музей давнього судноплавства на Дніпрі.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути