chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи подовжили життя 200-річній шовковиці Шевченка

02 грудня 2010 о 12:51

1 грудня у центрі столиці екологи лікували Шевченкову шовковицю. Двохсотлітнє дерево біля Літературно-меморіального будинку-музею Кобзаря було на межі життя і смерті.

Шовковиця, що «пам’ятає» Тараса Шевченка, перебуває у дуже важкому стані, а тому потребує негайної допомоги. Востаннє це дерево лікували 30 років тому, та й то неякісною сумішшю. Тож екологи забили на сполох.

Лікування дерева проводили фахівці Київського еколого-культурного центру за підтримки Фонду Миколи Томенка «Рідна країна». Були очищені, дезінфіковані та запломбовані спеціальним розчином дупла на шовковиці, а також встановлена масивна підпора під стовбур дерева, яка завадить йому впасти.

За словами екологів, якщо за шовковицею дбайливо доглядати, вона житиме і родитиме ще років 200, а то й 300.

Також директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко повідомив, що зараз готуються документи з оголошення дерева ботанічною пам'яткою природи.

За словами засновника Фонду «Рідна країна» Миколи Томенка, місія будинку Тараса Шевченка і, зокрема, цієї шовковиці є не менш значимою, ніж місія наших великих історико-мистецьких об’єктів.

«Взагалі, це диво, що в центрі Києва, посеред хмарочосів та духу індустріального міста ХХІ століття, вдалося зберегти частинку української території та частинку природи ХІХ століття», — зазначив Микола Томенко.

За матеріалами www.tomenko.kiev.ua та www.novy.tv

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути