chrome firefox opera safari iexplorer

Продаж ліків за рецептами в Україні відтерміновують

01 грудня 2010 о 14:40

Набуття чинності змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360 у частині посилення контролю за відпуском рецептурних лікарських засобів з аптек та їх структурних підрозділів 1 грудня поточного року неможливо.

Про це зазначив директор Департаменту регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів та продукції у системі охорони здоров’я МОЗ України Валерій Стеців.

Нагадаємо, 10.10.2010 р. проект наказу МОЗ України «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360» було оприлюднено на сайті МОЗ із метою проходження процедури публічного обговорення. Минулого тижня відбулися заходи, присвячені перспективам прийняття цього проекту, зокрема з’явилися припущення, що можливою датою набуття чинності змінами до наказу МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360 стане 1 грудня поточного року.

За словами Валерія Стеціва, цілком зрозуміло, що проблеми, пов’язані із рецептурним відпуском ліків, не вирішаться протягом 1-2 місяців шляхом швидкого прийняття відповідного документа. Міністр охорони здоров’я розуміє, що впровадження змін, передбачених проектом наказу МОЗ України від 19.07.2005 № 360, потребує попередньої ретельної підготовки.

З метою створення підґрунтя для впровадження цих змін МОЗ України направлятиме листи до обласних управлінь охорони здоров’я для інформування та підготовки фахівців на місцях, адже треба впорядкувати процедуру отримання бланків рецептів лікарями, провести роз’яснювальну роботу серед них щодо виписування рецептів тощо.

Крім того, офіційних посилань у авторів проекту наказу МОЗ України «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360» на очікувану конкретну дату набуття чинності документа (1 грудня 2010 р.) немає.

За словами В. Стеціва, нині цей проект перебуває на доопрацюванні. Очікується, що цю роботу буде завершено до кінця I кварталу 2011 р.

Отже, нині рецептурний відпуск лікарських засобів регламентується наказом МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень».

Таким чином, з 1 грудня жодних змін у цій сфері не очікується, тобто аптеки та їх структурні підрозділи не зобов’язані зберігати рецепти (ф-1) на рецептурні ліки.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути