chrome firefox opera safari iexplorer

Причина повеней на Закарпатті – дороги, якими техніка трелює ліс, — фахівець

18 грудня 2010 о 11:39

Однією з основних причин повеней є численні дороги-волоки у горах, які залишає за собою техніка, що трелює ліс. Такий висновок власних багаторічних спостережень озвучив під час прес-конференції в Ужгороді Штефан Вальо (Словаччина), який будує гірські дороги у Словаччині та Закарпатті.

«Дощова вода по таких лісових дорогах стікає швидко донизу, не затримуючись у ґрунті, і не просочуючись у землю, – сказав Штефан Вальо. – До того ж ці дороги-волоки чимраз стають глибшими. Для прикладу, за кілька місяців один таки ярок, який сягає коліна, може перетворитися в яругу, яка сягатиме вже плеча. Дощова вода щоразу поглиблює такі дороги, і все швидше й стрімкіше потрапляє у річки».

Вихід із ситуації фахівець бачить у рекультивації лісових доріг, оскільки не завжди є можливість для вивозу лісу застосовувати повітряно-трелювальні установки.

Штефан Вальо прибув до Ужгорода на міжнародний семінар «Захист міст та сіл Закарпаття від повеней, засух та кліматичних змін».

Джерело: zik
Розділи: Довкілля Здорова

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути