chrome firefox opera safari iexplorer

МОЗ затвердило перелік продуктів, у яких контролюватимуть ГМО

02 січня 2011 о 11:40

30 грудня 2010 року набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України, який затверджує Перелік харчових продуктів, щодо яких здійснюється контроль вмісту генетично модифікованих організмів, тобто ГМО.

Таким чином, до відповідного Переліку входять такі харчові продукти, щодо яких здійснюється контроль вмісту ГМО:

Соя: соєві боби; соєві паростки; концентрат соєвого білка і його текстуровані форми; ізолят соєвого білка; гідролізат соєвого білка; соєве борошно і його текстуровані форми; замінник молока (соєве молоко); замінник сухого молока (сухе соєве молоко); консервована соя; варені соєві боби; смажені соєві боби; смажене соєве борошно; продукти, отримані з використанням ізоляту соєвого білка, концентрату соєвого білка, гідролізату соєвого білка, соєвого борошна, сухого соєвого молока; ферментовані соєві продукти; соєва паста й продукти з її використанням; соєвий соус; продукти, отримані або із вмістом соєвого молока (тофу, квашені напої, морозиво, майонез); соєва олія нерафінована; соєва олія рафінована; соєвий лецитин; продукти, отримані або виготовлені з використанням зазначених вище продуктів.

Кукурудза: кукурудза для безпосереднього вживання в їжу; борошно кукурудзяне; крупа кукурудзяна; борошно змішане, яке містить кукурудзяне борошно; кукурудза заморожена й консервована; попкорн із кукурудзи; кукурудзяні чіпси; кукурудзяна олія нерафінована; кукурудзяна олія рафінована; кукурудзяний крохмаль; мальтодекстрин, вироблений з кукурудзи; сиропи, виготовлені з кукурудзяного крохмалю; глюкоза, вироблена з кукурудзи; фруктоза, вироблена з кукурудзи; патока, вироблена з кукурудзи.

Картопля: картопля (для безпосереднього вживання в їжу); напівфабрикати з картоплі швидкозаморожені; пюре картопляне сухе; пластівці картопляні; картопляні чіпси; крекери картопляні (напівфабрикати); продукти з картоплі смажені: хворост картопляний, у скибочках, соломкою; концентрат з картоплі, у тому числі: борошно для оладок, вареники з картоплею (напівфабрикати), пюре картопляне, яке не потребує варіння; продукти з картоплі швидкого приготування, у тому числі картопля сушена; консерви з картоплі або ті, які містять картоплю; меляса; картопляний крохмаль; глюкоза, вироблена з картоплі; патока, вироблена з картоплі.

Томати: томати для безпосереднього вживання в їжу (у тому числі консервовані); томатна паста; томатне пюре; томатний сік, напої; томатні соуси, кетчупи; продукти, що містять перераховані вище компоненти (з розділу «Томати»).

Кабачки: кабачки в натуральному вигляді; продукти, отримані або виготовлені з використанням кабачків;

Диня: диня в натуральному вигляді; продукти, отримані або виготовлені з використанням дині.

Папайя: папайя в натуральному вигляді; продукти, отримані або виготовлені з використанням папайї.

Цикорій: продукти, що містять цикорій; цукровий буряк; меляса; цукор, глюкоза, фруктоза, отримані або виготовлені із цукрового буряка.

Ріпак: ріпак і продукти його переробки, у тому числі: ріпакова олія нерафінована; ріпакова олія рафінована; ріпакова олія і продукти, які його містять; насіння подрібнене, неподрібнене.

Льон: лляна олія та продукти, які її містять.

Бавовна: бавовняна олія та продукти, які її містять.

Пшениця: пшениця в натуральному вигляді; продукти, отримані або виготовлені із пшениці, у тому числі, хліб і хлібобулочні вироби.

Рис: продукти, що містять рис, у тому числі: рис подрібнений; борошно рисове; гранули із зерна рису; пластівці рисові, чіпси рисові; інші готові харчові продукти, вироблені з додаванням рису як інгредієнта.

Продукти дитячого харчування та сировина для їхнього виготовлення.

Харчові продукти для спеціального дієтичного вживання; функціональні харчові продукти; дієтичні добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, зазначених у цьому Переліку.

Харчові добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, зазначених у цьому Переліку.

Закваски, дріжджові культури та продукти, які їх містять.

Нагадаємо, Державний комітет з питань технічного регулювання та споживчої політики виявив вміст генетично модифікованих організмів у 5,9% харчової продукції, перевіреної на їх наявність.

Більше контролюватимуть продукти із сої.

23 грудня

Інші дати
Народився Степан Тимошенко
(1878, с.Шпотівка, Сумська область – 1972) – український вчений у галузі механіки. Автор фундаментальних праць з теорії опору матеріалів, теорії пружності та коливань. Один із організаторів і перших академіків Української академії наук. Основоположник школи прикладної механіки в США.
Розгорнути