chrome firefox opera safari iexplorer

Перепис-2012 може стати виборчою технологією, — експерти

31 січня 2011 о 23:17

Черговий перепис населення України, запланований на 2012 рік, на думку експертів може стати новою передвиборчою технологією.

«Незважаючи на те, що перепис населення — це захід, що відображає демографічну ситуацію в країні в цілому, його можна використовувати в маніпулятивних цілях», — розповів соціолог Євген Копатько, засновник компанії Research and Branding Group.

За його словами, завдяки перепису можна дізнатися, наприклад, реальну кількість людей, що мають право голосу, що може стати основою формування виборчих списків.

Проведення перепису — це ще й гарна можливість заощадити на передвиборних дослідженнях, пише журнал «Фокус».

«Існує також велика небезпека, що переписувачів, робота яких оплачується з бюджету, будуть використовувати як агітаторів. Таким інструментом можна буде скористатися не у всіх областях, але на заході пряму агітацію можуть замінити делікатним вивченням політичних поглядів», — вважає керівник Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна.

Навіть якщо агітації не буде, то самі результати перепису українців, проведеного перед парламентськими виборами, в руках досвідченого політтехнолога можуть стати серйозною зброєю в боротьбі за депутатські мандати.

«Повні дані про кількість людей, що проживають в Україні, з їхніми іменами, віком, адресами і соціальним статусом — це хороша база, яку можна використовувати як для фальсифікацій, так і для організації серйозної системи агітації та пропаганди серед населення», — пояснив політтехнолог Сергій Гайдай.

За його словами, політична сила, яка отримає таку базу перед виборами, опиниться в більш виграшному положенні у порівнянні з опонентами.

Зокрема, розповів експерт, знаючи, скільки людей живе на певній території, і маючи їхні персональними даними, можна вибудовувати найрізноманітніші сценарії впливу на них — починаючи з розсилки персоніфікованих листів і закінчуючи об'єднанням людей певного роду діяльності в громадські організації, клуби тощо.

Утім, варто зазначити, що точна дата проведення перепису населення в 2012 році поки не визначена. Його можуть провести як до, так і після парламентських виборів.

Нагадаємо також, що під час перепису-2012 українців питатимуть не тільки про вік та національність, але й — уперше – про рівень доходів. Водночас громадяни мають право не пускати інспекторів, які проводять перепис населення, — це справа суто добровільна. Вас можуть запросити до спецпункту, а якщо ви і туди не прийдете, то ваші відкриті дані можуть взяти в ЖЕКу.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути