chrome firefox opera safari iexplorer

У старовинних особняках Києва будуть готелі і кафе

06 січня 2011 о 13:23

Старовинні київські особняки чекає нове життя – до Євро-2012 влада хоче їх відновити й проводити в них екскурсії.

Про це пише «Сегодня» з посиланням на голову комісії з питань культури Київради Олександра Бригинця.

Для цього, за його словами, майже в кожному старовинному будинку будуть створювати щось привабливе для туристів – сувенірні магазини, музеї, невеликі готелі, ресторани.

«Головне – щоб такі будівлі не перебудовували, оскільки пам'ятники архітектури не можна перебудовувати за законом. Великі виставки в них не розмістиш. Але, наприклад, вже є ідеї з приводу невеликих музеїв – наприклад, Малевича. Це будуть не його картини, а експозиція, пов'язана з життям художника. Або музей міщанського інтер'єру. Теж гарна ідея», — сказав депутат.

У список особняків, з якими будуть працювати, увійдуть 30-40 найвідоміших історичних будівель. Серед них — «Замок барона» і будиночок Сікорського на Ярославовому валу, знаменитий «Рожевий будиночок»та інші, відзначає видання.

Робити ремонт в особняках хочуть коштом інвесторів.

Однак, наголошує видання, зовсім не факт, що інвестори будуть берегти історичні особняки й робити в них лише сувенірні магазинчики і музеї.

Так, на «Замку барона», що на Ярославовім валу,1, вже давно висить оголошення про продаж. Історичний особняк продають за 12 мільйонів доларів, ще на 6 мільйонів, за словами продавця, потягне реконструкція.

Однак, як це не дивно, будівлю дозволяють повністю видозмінити і навіть розмістити парковку у підвалі.

Тим часом у мерії до ідеї зносів особняків ставляться негативно.

За словами заступника голови КМДА Леоніда Новохатька, ніхто пам'ятники історії зносити або перебудовувати не буде, оскільки це пам'ятки.

«Як тільки хтось з інвесторів цікавиться будівлею, ми тут же шукаємо історичні документи і тільки відповідно до них можемо дозволити реконструкцію», — сказав він.

Чиновник додав, що під час реконструкції заборонено перепланувати приміщення, прибирати старовинну ліпнину, обладнувати басейни, підземні парковки, встановлювати пластикові вікна, а також змінювати колір фасаду будівлі.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути