chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні поширюється мода на відпочинок в Австрії

10 січня 2011 о 11:29

Цієї зими все більше українських туристів їдуть на австрійські гірськолижні курорти і пояснюють це цінами, які, якщо й вищі, ніж в українських Карпатах, то не набагато.

Про дедалі більшу популярність австрійських лижних курортів серед українців говорять і в самій Австрії, і в українських туристичних агенціях.

В аеропорту Зальцбурга, міста, яке двічі претендувало на проведення зимової Олімпіади, розповідають про нещодавній пік приїзду українців та росіян.

Александер Клаус, речник аеропорту, розповів, що лише за один день їх приїхало до 12000: «Другого січня у нас приземлилися 45 літаків з України та Росії, а це від десяти до дванадцяти тисяч людей. Це на 3-4% більше, ніж торік».

У Зальцбургу припускають, що нині дається взнаки подолання глобальної кризи. Тож як каже пан Клаус, цьогоріч очікують зростання кількості туристів з України та Росії на 7%.

Мода на Австрію зародилася раніше

Менеджер однієї з українських турагенцій Юлія Слаблюк розповідає, що кількість туристів, які їдуть з України до Австрії, зростає упродовж останніх семи років. Якщо не брати до уваги кризові роки, зауважує пані Слаблюк, ідеться про щорічне зростання майже на третину.

«Ми пов'язуємо це з тим, що, по-перше, Австрія розташована не так далеко від України. Тобто, туди можна дістатися і авіашляхом, тобто на літаках, і на своєму автомобілі. Там також доступні ціни в готелях. Ще що подобається нашим туристам, так це досить різноманітні спуски на гірськолижних курортах».

За словами менеджера, відпочинок на гірськолижному курорті в Австрії не набагато дорожчий, ніж в українських Карпатах, а інколи і такий же. Суттєво здорожчує поїздку вартість дороги. Але, каже пані Слаблюк, остання тенденція — власне авто замість літака.

В Україні вчаться, а катаються за кордоном

Втім, українські гірськолижні курорти теж звітують про збільшення кількості туристів, — розповідає директор туркомплексу «Буковель» Олександр Шевченко.

«Ну, якщо взяти до уваги грудень, то маємо зростання удвічі. Якщо зараз початок січня, то такої статистики ще не підводили, але те, що візуально видно, це 30-40% зростання кількості туристів».

Сам пан Шевченко збільшення туристів частково пояснює тим, що дедалі більше людей в Україні вперше стають на лижі. Нерідко для цього обирають саме українські курорти, але, як кажуть у турагенціях, вже за рік-два, навчившись кататись, туристи переміщаються до Західної Європи.

Киянин Володимир Гаращенко на лижах уже 7 років. Катається по всій Європі. «Перевагу надаю Австрії, виключно Австрії. Сервіс передбачуваний: ти купляєш один ski pass на весь регіон і катаєшся собі кілометри: 10, 12 трас, різного рівня трас. І сервіс обслуговування: там поїв, там попив, там тебе зустріли, там тебе провели. А на наші курорти їду тільки на восьме березня на 3 дні».

Про скарги на сервіс, зокрема біля українських підйомників, говорять і в турагенціях. Директор українського курорту Олександр Шевченко, у свою чергу, нарікає на брак культури катання в українців, а обслуговування називає таким самим, як і в Австрії.

Втім, окрім якості катання, українців за кордоном вабить ще одна причина. Юлія Слаблюк з турагенції називає це відчуттям, «що ти за кордоном». Це саме приваблює українців і до Куршевеля, одного з найдорожчих лижних курортів Європи, де останнім часом українські багатії вражають ощадливих французів своїми витратами.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути