chrome firefox opera safari iexplorer

Відпочинок в Карпатах і Криму стрімко дорожчає

20 вересня 2012 о 09:14

Українці давно звикли до того, що відпочинок за кордоном обходиться деколи набагато дешевше дозвільного проведення часу в туристичних місцях батьківщини. Відпочинок в Карпатах і Криму стрімко дорожчає.

Так, наприклад, Чеська здравниця — Карлови Вари — за цінами обходиться на 10-15% дешевше Трускавця, що на Львівщині. Крим за цінами давно можна порівняти з Туреччиною і деякими недорогими курортами Греції, Італії та Іспанії. «При цьому у нас інфраструктури ніякої, з транспортом проблеми, про те, що таке трансфер в готель — ніхто не чув, та й знайти міні-готель по інтернету вкрай важко — в українських готельєрів проблеми з власним просуванням, у більшості дрібних, більш доступних в ціновому сегменті, навіть сайтів немає», — говорить Олександр Курило, працівник однієї з турфірм, що займається внутрішнім туризмом. Але, незважаючи на такі мінуси, українські курорти як і раніше користуються високим попитом в українців.

Так, Крим станом на середину вересня відвідало понад 5 млн. туристів, що на 7% більше, ніж за аналогічний період минулого року. І це мова йде тільки про організованих туристів. Скільки насправді було «дикунів» підрахувати ніхто не береться. «Крим — це море, а влітку всі хочуть до води.Звичайно сервіс тут гірший, ніж на багатьох закордонних курортах, але ближче — це особливо зручно для пар з маленькими дітьми, до того ж не треба витрачатися на дорогий переліт та отримувати візу»- вважає Олег Анпілогов, заступник директора турагенції «Супутник». «Перельоти дорогі тільки на далекі відстані, або на ті курорти, куди немає прямих рейсів — наприклад, Куба, Мексика чи Мальдіви ... В Іспанію або в Італію можна злітати за 60-80 євро і це в обидва кінці. Приблизно в стільки ж обійдеться дорога до Криму в купейному вагоні.

Проблема в іншому — для відпочинку на європейських курортах потрібна віза, а її не так легко отримати», — вважає Олександр Курило.

Інші учасники туристичного ринку пояснюють стійкий успіх кримського напрямку насиченістю подій, які цього літа і восени проходили в Криму. Так, наприклад, тільки 10-й Міжнародний музичний фестиваль «Джаз Коктебель», який нещодавно завершився, відвідали близько п'яти тисяч людей. Зростає популярність і у Карпат. За оцінками експертів, цього літа Карпати відвідало на 10% відпочиваючих більше, ніж у минулому році. «Цього літа я ледве забронювала для своєї мами номер в готелі в Трускавці. Я обдзвонила з десяток готелів, де вартість номера коливалася від 300-400 грн на добу», — говорить киянка Світлана Єгорова. На виліт Серед іноземних курортів пальму першості в українського клієнта тримає як і раніше Туреччина.

«Оптимальна відповідність ціна-якість. Більшість турецьких готелів зберігають послугу „все включено“, в той час як майже всі європейські готелі пропонують тільки сніданок або сніданок і вечерю», — говорить Олег Анпілогов. Ще одна перевага Туреччини — спрощений візовий режим з Україною.

Як і раніше українцям, незважаючи на нестабільну політичну ситуацію, цікавий Єгипет, також популярними країнами у мешканців нашої країни є Чорногорія, Греція, Болгарія, Іспанія. З віп-сегменту клієнти все частіше віддають перевагу Мальдівам, Мексиці та Китаю (хоча в останніх двох країнах рівень сервісу все ще поступається європейському).

«Зараз клієнти стали більш активними. Раніше їх цікавило одне — наскільки далеко розташований готель від моря. Зараз вони стали питати, про навколишню інфраструктуру, пам'ятки, екскурсії та музеї», — зізнається Олег Анпілогов. За даними туроператорів цього літа українці часто замовляли також тури в Німеччину, Францію, Італію і, навіть, дорогу Швейцарію. Експерти вважають, головним стримуючим чинником виїзного туризму є складність отримання віз. Саме тому Туреччині та Єгипті, з якими у нас спрощений візовий режим, вдається тримати пальму першості. І саме завдяки відсутності візового режиму пояснюється зростаюча популярність грузинських курортів серед українців. Футбольні зміни А ось у іноземних туристів великого бажання відпочивати в нашій країні немає.

Поки найголовнішими інтуристами в Україні були вихідці з СНД, з яких на частку росіян припадає близько 80%. Правда, останнім часом до Західної України стали придивлятися поляки, угорці і навіть німці. Девальвація гривні зробила нашу країну дуже привабливою в очах іноземних гостей.

«Готелі — тут дорожчі, сервіс гірший. Але ресторани, сувеніри, проїзд — все це коштує копійки в порівнянні з нашими цінами», — зізнається німець Штефан Бергман. «Багато іноземців, як і раніше побоюються приїжджати до нас. Україна погано себе позиціонує як туристична країна, до того ж у нас дійсно гірший сервіс, дивна цінова політика — за кордоном ціни на проживання в більшості готелів можна подивитися на півроку вперед на їхніх власних сайтах, у нас — потрібно дзвонити і дізнаватися, що і як і тебе завжди чекає сюрприз, не завжди приємний», — говорить Олександр Курило.

Втім, можливо Євро-2012 змінить ситуацію — іноземні гості, судячи з відгуків в європейських газетах, виїхали з нашої країни з хорошими враженнями. Нагадаємо, Чемпіонат Європи з футболу в Україні відвідало близько двох мільйонів іноземних вболівальників. За словами Бориса Колеснікова, міністра інфраструктури, кожен гість залишив в Україні в середньому 400 доларів, тобто в цілому уболівальники витратили близько мільярда доларів. Щоправда, скільки з уболівальників приїхали сюди через турагенства — поки невідомо. Іноземні футбольні фани бронювали тут номери через своїх туристичних операторів, які не надавали сукупної статистики нашій країні. Тим не менше, якщо навіть кожен десятий футбольний фанат, повернеться до нас в якості туриста, це дасть галузі цілком відчутний поштовх. Але чи захочуть футбольні фани привозити сюди свої сім'ї — велике питання.

Для цього, як мінімум, наша країна повинна подбати про високий рівень безпеки, нормальне функціонування служби таксі, більшу популяризацію нашої країни за кордоном. «Євро-2012 дало нам тільки шанс. Як Україна ним скористається — невідомо. Адже у нас вже були знаменні події. Так, Помаранчева революція зробила відомою нашу країну на весь світ, і в іноземців прокинувся до нас великий інтерес ... Україна навіть ввела для жителів ЄС безвізовий режим і розробила спеціальну програму, спрямовану на розвиток туризму, але на цьому все й заглохло. Грошей на програму виділили зовсім небагато, та й те, що виділили пішло явно не за призначенням, туристичного буму не відбулося», — говорить Олександр Курило.

Втім, все ж туркомпаніям Євро-2012 подарунок зробив — зараз великим попитом у корпоративних клієнтів користуються заходи на футбольну тематику: футбол у гігантських черевиках або ластах, костюмах сумоїстів, футбольний фрістайл ... І на всьому цьому туркомпанії  непогано заробляють вже зараз.

 

Джерело: ТСН
Розділи: Туристичні новини

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути