chrome firefox opera safari iexplorer

Літо в Карпатах: що подивитися і як спланувати відпочинок

27 травня 2015 о 13:06

Казкові краєвиди, особливі страви національної кухні, неймовірне повітря – рай для тих, хто мріє відпочити від шуму мегаполісів.  

Причина №1: для Карпат не треба ані шенгенської візи, ані євровалюти. Тут навіть кримських бюджетів не треба. Карпати — досить лояльні в плані вартості відпочинку та розваг, тому будь-яка родина в змозі їх собі дозволити.

Причина №2: транспортне сполучення. З більшості регіонів України до Карпат регулярно ходять потяги та рейсові автобуси. Вартість проїзду помірна. Так, з Києва до Яремче доїхати можна за 150 гривень у плацкартному вагоні, з Дніпропетровська до Яремче — десь за 250 гривень (враховуючи пересадки у Тернополі та Івано-Франківську). Один з недоліків карпатської вакації — час, проведений у дорозі. Якщо вам не пощастило жити в столиці, добиратись зі Сходу та північно-східних регіонів доведеться годин 20-23. Щодо автомобільних доріг в Карпатах. Вони погані, але все ж таки існують. Загалом ситуація не гірша, ніж скрізь по країні. Непрохідних ділянок майже немає, а біля всіх готелів, відпочинкових комплексів та приватних садиб передбачені місця для паркування авто. СТО та автозаправок теж вистачає. Тож, вам і вашому авто теж буде у Карпатах зручно! Щодо кілометражу, то від Києва до Яремче — трохи більше 600 км, а з Дніпропетровська — близько 1000 км. Для загального підрахунку, доїхати з Дніпра до гір можна за 12-14 годин, зважаючи на погодні умови та завантаженість трас.
Якщо ви вже у Карпатах, дістатись будь-якого туристичного об'єкту теж не важко: майже з будь-якого населеного пункту щогодини, а то й частіше ходять рейсові автобуси вартістю від кількох до 50 гривень. 

Причина №3: розмаїття варіантів поселення. Жити в Карпатах можна не тільки в готелях, санаторіях чи пансіонатах. За останні 10 з лишком років туристична індустрія тут набрала чималих обертів, і в кожному населеному пункті можна винайняти кімнату, котедж, номер чи обрати будь-який інший тип житла на власний розсуд та бюджет. До речі, про бюджет. Скільки коштує оренда житла в Карпатах? Зважаючи на умови, в яких хочете проживати, від 50 гривень за добу з людини. Хоча більш поширена вартість — від 100 гривень за двомісний номер.
На які умови та послуги при цьому можна розраховувати? Абсолютно адекватні: ліжко, шафа, душ, гаряча вода, Wi-Fi, сауна та навіть харчування стравами домашньої кухні — достатньо поширена практика серед карпатських садиб. Селитись можна як через стінку від господарів, так і взагалі в окремому котеджі посеред лісу, де будете тільки ви, смарагдові смереки та білочки. А ще — басейн з підігрівом та власне озерце із фореллю. 

Причина №4: насичене дозвілля. У Карпатах чимало розваг на будь-яку пору року та будь-яку погоду, якими б можна було заповнити час: від ранкової чашки кави на дерев'яній веранді до вечірньої чашки глінтвейну біля каміну. Наприклад, самостійні екскурсійні поїздки. Кожне карпатське селище/містечко унікальне: у Квасах (Закарпатська обл.), скажімо, більше 200 мінеральних джерел, якими можна гуляти по кілька годин на день, взявши на озброєння кружку та бутерброди. «Мінеральних» — значить, газованих, зі специфічним кольором, смаком та унікальними властивостями. На Закарпатті багато сіл з власними винними виробництвами та підвалами — відвідуй і куштуй! А ще — справжніх середньовічних замків: «Паланок» у Мукачеві, «Сент-Міклош» у Чинадійово — кожен вартий уваги.
Від Яремче до Ясіні чимало водоспадів. А якщо знайти в собі сили піднятись в гори, чи виїхати на хребтову стежку позашляховиком, то й про високогірні озера можна говорити: Догяску, Івор, Шибене і ще чимало таких, біля котрих захочеться присісти на плед, випити чаю з термосу та задумливо подивитись у далечінь на неосяжні гори.
Відпочинок із серії «приїхав — подивився — випив чаю з термосу» не для вас? Рушайте у одноденний сплав Чорним Черемошем, їдьте в ліс кіньми чи квадроциклом, пірнайте в крижані басейни з мінеральною водою, збирайте гриби та ягоди, рибальте. 

Причина №5: Усе по 10. До Карпат поки що не дісталась кримська манера за кожен побачений камінчик брати платню. Найрозповсюдженіша плата за відвідування будь-чого — 10 гривень з дорослого, 5 гривень з дитини. Це не жарт, а інформація, актуальна на кінець травня 2015 року. «Стежка Довбуша» — 4-кілометровий еко-маршрут коштує 10-15 грн., вольєрне господарство у Яремче — 10 грн., а щоб побачити більшість карпатських озер та водоспадів можна взагалі безкоштовно.
Літня відпустка у багатьох асоціюється із морем. Моря в Карпатах, на жаль, немає. Зате кожна третя садиба має переносний басейн, готелі пропонують купатись у басейнах з підігрівом і без, а в Буковелі, скажімо, створена штучна водойма з усіма принадами літнього відпочинку — від квадроциклів до пірнання з аквалангом. Тож, нестачу моря в Карпатах у вас буде чим компенсувати.

Джерело: ТСН
Розділи: Туристичні новини

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути