chrome firefox opera safari iexplorer

Фонди Бібліотеки Вернадського можуть розпродати?

09 лютого 2011 о 11:08

Днями в бібліотеку Вернадського прийшла постанова з Академії наук щодо заміщення посад двох заступників, які, за словами працівників, вели основну роботу.

Замість них нібито з метою модернізації призначать людину, яка до бібліотек мала тільки непрямий стосунок, пише «Газета по-київськи».

За словами дружини заступника Анатолія Бровкіна, якого збираються скоротити, новий заступник директора бібліотеки Володимир Попик, учитель за освітою — з інституту біографічних досліджень.

А тепер йому віддали повноваження, які раніше ділили між собою четверо заступників і ген директор — організацію бібліографічної роботи, науково-дослідної, організаційної, методичної й кадрової роботи.

"Чи зможе людина, що ніколи цим не займався, нормально виконувати всі ці обов'язки? Звичайно ж, немає. Це буде хірургія без хірурга. І саме головне, відповідно до указу, на нового заступника покладають обов'язок «керівника по збереженню фондів!», — сказала жінка, додавши, що тепер коштовні книги з бібліотеки зможуть просто продати.

«Я в 80-90-х була експертом з антикваріату, у мене багато знайомих антикварів з закордону. Один з них мені зателефонував з Парижа перед Новим роком і запитує: „У вас там що, розпродаж?“ Мовляв, на чорному ринку є пропозиції по стародавніх книгах з України. Він по телефону навіть продиктував мені назви цих книг. Такі книги можуть бути тільки в бібліотеці Вернадського. Тому я зараз настроєна настільки рішуче», — сказала Бровкіна.

Наразі вона збирається відправити лист у ЮНЕСКО про те, що бібліотеку Вернадського потрібно рятувати.

Тим часом новий заступник директора Володимир Попик каже, що бібліотеку перетворять в інформаційний центр.

«Усі обвинувачення безпідставні. Продаж книг у бібліотеці неможливий, тут нічого не продається, крім книг, виданих самою бібліотекою. Потрібно поступово перетворити установу з місця, де люди читають, на науково-інформаційний центр. Молодь, що працює в бібліотеці, потрібно переучити на фахівців, які будуть працювати з комп'ютерами й обробляти інформацію. Тому мене й призначили. Скорочувати персонал не будемо, тільки кілька людей переведемо на інші посади практично без втрат у зарплаті», — сказав він.

Видання відзначає, що серед найкоштовніших книг, що зберігаються в бібліотеці ім. Вернадського є Пересопницьке євангеліє 1556—1561років, "Київські глагологічні листки Х-ХI століття (один з найдавніших старослов'янських рукописів, що дійшли до нас), Книга Аристотеля «Історія тварин» 1476 року (2 екземпляр знаходиться у Національній бібліотеці Франції), Острозька Біблія 1581 року (один зі стародруків, створених Іваном Федоровим), Києво-Печерський патерик 1553—1554років.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути