chrome firefox opera safari iexplorer

Міжнародний дебатний турнір у Дніпропетровську

25 лютого 2011 о 23:22

18-20 лютого у Дніпропетровську пройшов третій міжнародний дебатний турнір серед учнів середніх загальноосвітніх закладів Dnipro Open 2011.

Двері гімназії № 12 відчинилися для учнів, студентів, вчителів, тренерів із різних міст України та світу. Учні 7-11 класів дебатували українською та англійською мовами, обговорюючи доцільність обмеження свободи преси та оптимальні шляхи внесення змін до конституцій країн світу.

Великою несподіванкою та своєрідним подарунком для організаторів і учасників турніру стала новина про ініціювання створення в Україні конституційної асамблеї того самого дня, коли у Дніпропетровську велося запекле обговорення цього питання.

Із 26 команд турніру 18 змагалися за перемогу у дебатному турнірі українською мовою. Приємно вразили ораторські здібності та вміння аналітично мислити учнів із Бахчисараю, Бердянська, Дніпрорудного, Дніпродзержинська, Дніпропетровська, Кривого Рогу.

Під час фіналу в актовій залі зібралися усі учасники турніру, на сцені дебатували найкращі команди – Альбіон (СШ № 9) та Астра (НВК № 74).

Спостерігаючи за участю дніпропетровських команд у фіналі, організатори турніру — керівники громадської організації «Нове бачення» — згадували, що у першому турнірі у фіналі брали участь команди із Санкт-Петербургу та Новоград-Волинського, рік тому обидві команди-фіналісти представляли дебатний клуб міста Бердянська, і ось нарешті місцеві дебатери змогли продемонструвати надзвичайно високий рівень майстерності. Щороку у Дніпропетровську проводяться тренінги для дебатерів, тренерів та суддів, відбуваються місцеві дебатні турніри.

Здається, ці зусилля себе виправдали. Перемогу святкувала команда АСТРА (Олександра Подвижна, Тетяна Бухарцева, Ірина Авдєєва).

Учасникам команд молодшої ліги, яку сформували учні 7-8 класів необхідно було не тільки сформувати позиції для дискусії, але й з допомогою тренерів розібратися у змісті та значенні основних політико-правових понять «свобода преси», «демократія», «конституція», «референдум».

За результатами відбіркових раундів стало можливим зробити висновок, що молодші учасники прекрасно справилися із цим завданням, їх знанням та вмінню використовувати інформацію судді надавали найвищу оцінку.

Заслужено переможцями стали учні НВК № 139 Іващенко Яна, Вітковська Анастасія, Марина Лєвшина (команда Forsetti).

Уже традиційно англомовні команди продемонстрували не тільки високий рівень володіння англійською, а й навички критичного мислення, уміння слухати та реагувати на тези опонентів.

Участь української команди на міжнародних змаганнях залежить не тільки від вміння дебатувати, а й від рівня володіння специфічною дебатною термінологією. Саме на це тренери англомовного формату В.Рудницький та О.Романенко звертали особливу увагу.

Не випадково, найкращим спікером турніру стала учасниця дебатів англійською мовою, учениця 11 класу СШ № 9 Точиліна Анастасія, яка і отримала медаль від керівника міжнародної дебатної організації IDEA Марчіна Залескі.

За словами суддів, учасників та глядачів, саме фінал англомовної ліги за участю команд Golden Crown (СШ № 9 міста Дніпропетровська) та Maximum (СШ № 17 міста Черкаси) став яскравою подією, яка нікого не залишила байдужим.

У ході турніру тренери І.Сущенко та О.Зима наголошували, що дебати треба розглядати не тільки як цікаве змагання та інтелектуальні вправи, а й як навчання, що дебати мають широкі освітні можливості, оскільки вони дають змогу працювати з великими обсягами інформації, досліджувати теми, виходити за рамки навчальних програм, вміти будувати переконливі аргументи, відокремлюючи факти від інтерпретацій. Таким чином вчителі можуть активніше застосовувати дебатні технології при висвітленні дискусійних тем.

Організатори щиро дякують усім учасникам турніру та бажають подальших успіхів і натхнення. Адже вже зовсім скоро, у квітні, вони знову запрошують усіх бажаючих спробувати свої сили у дебатах за форматом Карла Поппера та отримати незабутні враження.

Громадська організація
«Нове бачення»

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути