chrome firefox opera safari iexplorer

Скільки коштує українське пластичне мистецтво?

21 лютого 2011 о 15:59

Дозволити собі насолоджуватися такою скульптурою у власній колекції зможе далеко не кожен. Все-таки це високе мистецтво, якому присвячують життя.

Ціна залежить від розміру скульптури, матеріалу, затраченого часу та зусиль, оренди приміщення і т.д. На втілення пластичного образу йдуть місяці, а то й роки.

«Хто зараз замовник? Рідко, коли знайдеться багата людина, – розповідає Сергій Мельченко, представник Олексія Владімірова на Скульптурному салоні. – Добре, що роботи Олексія знають по всьому світу. Та й тут його навіть в музеях купують. Зараз є попит серед політиків, заможних людей. Скульптура коштує мінімум тридцять тисяч доларів. Дорогий не стільки матеріал, як труд… Заплатити за майстерню потрібно 4 тисячі грн. в місяць. А якщо він працює над роботою приблизно півроку… Плюс інші витрати. Тому й ціна відповідна».

Скульптор Василь Бик, за його словами, формує невеликі ціни — від 1 тисячі доларів до 10 тисяч, залежно від матеріалу, обсягу роботи. «Але деякі я не продаю, вони дуже дорогі для мене… Ось наприклад «Вічність» – один із моїх трьох дипломів, двадцять років назад захищався, тому це дуже дорога річ для мене. Інколи робота не приносить стільки грошей, щоб прогодувати сім’ю. Приходиться займатися проблемами виживання».

Роботи, виконані у бронзі, коштують від кількох до десятків тисяч доларів, а то й більше. З огляду на складність технологічного процесу, розміру самої скульптури, часу витраченого автором, його досвіду та імені. Проте, знаходяться поціновувачі такого мистецтва як в Україні, так і за кордоном.

Світлана Майстук, «Рідна країна» 

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути