chrome firefox opera safari iexplorer

Скільки коштують почесні звання в Україні?

30 січня 2011 о 01:05

Чиновники з Адміністрації Президента торгують високими званнями ще з часів президентства Леоніда Кучми, заявив народний депутат Андрій Сенченко.

За його даними, директор нафтобази у Криму заплатив за звання Героя України 5 мільйонів доларів. Журналісти проекту «ТСН. Гроші» розшукали героя – ним виявися чинний міський голова Феодосії Олександр Бартенев, який у списку заможних кримчан посідає передостанне місце з капіталом у 44 мільйони доларів.

Сам Бартенев категорично заперечив, що платив якісь гроші за звання, хоча загалом таку торгівлю вважає цілком можливою. «Я думаю, є кому платити з тих, хто хоче стати Героєм України. І у Верховній раді, і всюди», — сказав він. Утім, своє звання, наполягає чиновник, він отримав за «особливі заслуги в розвитку енергетики» — у 2004 році отримав у спадок гору іржавого заліза і зробив з нього зразкову нафтобазу.

І все ж таки ТСН знайшла «головний прейскурант країни» на військові та почесні звання. Офіцер однієї з українських спецслужб відмовився говорити навіть спиною до камери, але прейскурант показав.

Так, два роки тому звання заслуженого артиста коштувало 5000 доларів. Народного – 7 тисяч. Тепер ціни зросли — щоб отримати заслуженого треба викласти 7000. Народного – 10000. Сума може змінюватися в залежності від зв'язків номінанта та його позицій у професійному середовищі.

У системі МВС отримати генеральське звання коштує від 100 до 200 тисяч доларів. У СБУ — дешевше — від 50 до 100 тисяч.

Також продаються посади. Місце голови обласного відділу СБУ коштує від 1 до 3 мільйонів доларів у залежності від області. Наприклад, за керівництво на Київщині можна віддати і до 5 мільйонів. Вважається, що новоспечений керівник ці гроші «відіб'є».

Відео сюжету можна переглянути тут: http://tsn.ua

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути