chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні перестали оплачувати лікарняні

08 лютого 2011 о 10:08

У розпал сезону застудних захворювань в Україні перестали оплачувати лікарняні листи.

«З 1 січня в Україні набув чинності Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнодержавне соціальне страхування», — розповіла Ганна, головний бухгалтер державного підприємства, — це стало причиною непростої ситуації, коли в період сезонних захворювань підприємства перестали оплачувати лікарняні своїм співробітникам».

За новим законом, у підприємства повинен бути окремий розрахунковий рахунок, на який фонд соціального страхування буде переводити компенсації за листками непрацездатності. При цьому зберігається правило: перші п`ять днів підприємство оплачує лікарняний за свій рахунок.

Але справа в тому, що для отримання компенсацій, підприємство повинно подати до фонду спеціальну заяву. Через помилки бюрократичної системи, підприємства не можуть оплатити своїм співробітникам лікарняні листи, тому що фонд соціального страхування досі ще не розробив форму подачі заяви підприємства.

У свою чергу, підприємство не може самостійно сплатити своїм працівникам лікарняні листи зі своїх коштів, позаяк гроші йому ніхто не компенсує. Соцстрах працює за спеціальними рахунками.

Зараз у керівників підприємства два виходи: або оплачувати лікарняні зі своїх власних коштів, або не оплачувати зовсім — і те, і інше веде до порушення закону. Керівники частіше обирають другий варіант.

«Я так і не отримала оплати за лікарняний у січні місяці, — скаржиться Людмила, журналіст телекомпанії. — Чекаю перерахунок у лютому, можливо, заплатять».

Зараз підприємства будуть серйозно переглядати своє ставлення до тих співробітників, які часто беруть лікарняний. Під загрозою скорочення можуть виявитися люди з хронічними захворюваннями, а також матері з маленькими дітьми.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути