chrome firefox opera safari iexplorer

Вінницький майстер творить картини із сірників

12 лютого 2011 о 10:06

Кубики, кораблики, картини, портрети, навіть автомобіль — і все із сірників. Єдиний в Україні майстер з Вінниці створює сірникові картини та сувеніри без жодної краплі клею.

Найменша робота — 60 годин і майже дві тисячі паличок. А для найбільшої знадобилося близько 20 тисяч сірників і місяць копіткої праці.

Викладає сірники рядком. Каже — головне, щоб не повалилися. Ось так, сірник за сірником, у руках у Сергія Савчука народжуються витвори.

Незвичайне хобі з'явилося в молодого кібернетика минулої зими. В Інтернеті натрапив на цікаві вироби росіянина. Той, однак, відмовився познайомити зі своєю технологію. Довелося дорозумітися всього самому.

Кожен сірник потребує обробки, каже Сергій. Украй важливо, щоб були гладенькі й усі однакові за розміром, бо картину складають без краплі клею. В Україні, на жаль, таких сірників немає. Доводиться використовувати матеріал білоруського виробництва.

Сергій Савчук, майстер-аматор: «Все починається з такого кубіка маленького. Спочатку складаються сірники горизонтально, а вже потім запихаються ще вертикально. Надо хорошо прижимати, щоб все прилягало добре. І дуже тщательно відбирати спічки. Тому що одна спічка — все не совпаде».

Щоб зробити картину, потрібна спочатку комп'ютерна обробка зображення. Для цього вінницький майстер використовує програми для створення макетів вишиванок та японських кросвордів.

За найвдаліші роботи Сергій має портрети своїх батьків. Їх він майстрував на день народження рідних.

Надія Савчук, мати майстра: «Я поразилась, конечно. Я не ожидала такого. Це Серьожа мені зробив, в мене якраз було 50-лыття. І Серьожа мені зробив такий подарунок».

Аби картини були кольоровими, хлопець фарбує кожен сірник. У колекції Сергія вже є портрет Шевченка, ікони, кольорова мапа України та національний герб.

А першу роботу — маленький будинок — зробив племінниці. Утім, не віддав його, бо згадав знайому з дитинства приказку, що сірники — це не забавка для малечі. Нині майстер вирішив спростувати легенду, й творить іграшки саме з сірників.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути