chrome firefox opera safari iexplorer

Народний умілець створює сувеніри із сірників до Євро-2012

31 січня 2012 о 16:18

Виставку сувенірів із сірників вінничанин Сергій Савчук мріє організувати в Києві під час Євро-2012. На той час у його колекції, можливо, з’являться портрети відомих футболістів.

Поки що умілець створив дві роботи, присвячені майбутньому святу футболу — неофіційну емблему Євро-2012 та портрет президента УЄФА Мішеля Платіні.

На емблему витратив дев’ять тисяч сірників, на портрет Платіні — ще більше. «Спочатку я зробив емблему чемпіонату, — каже Сергій. — Витратив на це два тижні. Портрет дався набагато складніше. Над ним працював протягом місяця».

Як пояснив співрозмовник, найскладніше було відтворити незвичну посмішку відомого майстра футболу. Для цього використовував фарби з різними відтінками. «Писав» портрет з фотографії, на якій Платіні зображений у шарфі з українськими кольорами.

«Добряче намучився з Мішелем, — усміхається майстер. — Кілька тисяч штук сірників довелося пофарбувати, щоб відтворити все, що бачив на фотографії». Робота нагадує товсту книгу, розміром 25×32 сантиметри. Її товщина — трохи більше п’яти сантиметрів.

Сергій також розповів, що планує створити ще декілька портретів футболістів. Разом з ними — головного тренера нашої збірної Олега Блохіна.

Найцікавіші роботи вінницький майстер планує представити в Києві під час фінальної частини Євро-2012.

«Я можу зараз з будь-ким посперечатися, що портрет Мішеля Платіні із сірників існує у світі в єдиному примірнику, і знаходиться він у Вінниці, — каже Сергій. — Думаю, якщо Мішель дізнається про це, неодмінно захоче побувати на моїй виставці. Так само, як і Блохін, і його команда».

Про майстра

Сергій Савчук, інженер з економічної кібернетики, не знає, чи ще хтось у нашій державі займається такою незвичною справою. Каже, в Росії є декілька умільців. Але вони використовують в роботі клей.

У Сергія своя технологія. Він без краплі клею так з’єднує між собою маленькі дерев’яні палички, що вони тримаються як єдине ціле. Умілець зізнається, що сам відкрив цю технологію.

Нове захоплення настільки припало до душі, що віддає йому весь вільний час. Неабияк допомагає в роботі те, що в дитинстві хлопець захоплювався малюванням, робив різні конструкції, здобув спеціальність художника-оформлювача.

Спочатку виготовляв геометричні фігури, копії церков, будинків. Далі взявся за складніше — портрети. Першим створив портрет матері.

Є в колекції також зображення Шевченка, Богдана Хмельницького. Одна з останніх робіт — образ Ісуса Христа, виконав її до нинішнього Різдва. Працював протягом двох місяців. Витратив 32 тисячі сірників, це найбільша кількість порівняно з іншими роботами. Загалом, у нього більше п’ятдесяти виробів.

Наприкінці минулого року Сергій привіз із Києва диплом виставки «Формула рукоділля в Україні».

На початку 2012-го отримав запрошення з Лондона взяти участь у міжнародній виставці умільців.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути