chrome firefox opera safari iexplorer

Сувеніри для Євро роблять і в’язні-довічники

12 квітня 2011 о 16:07

Довічно ув’язнені, які відбувають покарання у Вінницькій тюрмі № 1, майструють кораблі з логотипом футбольного чемпіонату. Такі сувеніри дирекція тюрми планує продати на подарунки визначним гостям чемпіонату Євро-2012, які приїдуть до України, повідомляє Українська служба BBC.

Ціна такого корабля коливається від 125 до 5000 гривень. Сподіваються, що наявність логотипу Євро-2012 ще підніме їхню вартість.

У вінницькій тюрмі живуть понад 300 довічно ув’язнених. Вони засуджені за тяжкі злочини, переважно за вбивства. Сувеніри роблять трохи більше сорока з них. Вони самі запропонували дирекції тюрми пристосувати їхні вироби до Євро-2012. Заступник начальника з виробництва Олександр Моравель підтримав цю ініціативу. Тим більше, що це не тільки робота для в’язнів, а й дохід для в’язниці.

www.bbc.co.uk

Кораблі виходять великі й малі. Найменші вкладають у пляшки з-під горілки. На кораблях, незалежно від розміру, є гармати, трюми, канати й все іншe спорядження разом із матросами та капітаном у відповідних строях.

Команда з десяти чоловік вміщається на долоні. Висота чоловічків — два з половиною сантиметри. Їх ліплять із чорного хліба, розповідає засуджений Ігор Зінченко. «Розмальовуєм їх гуашшю, покриваємо лаком. Це з хліба — звичайний хліб! — робиться клейстер. Це тонка робота. Давайте щось наше робити, підтримуйте наше українське. Не все ж Китай».

За місяць один в’язень робить від двох до чотирьох кораблів. Чим менший корабель, тим довше його майструють.

В’язням, які виготовляють сувеніри, нараховують зарплату за кожен робочий день, який починається о 8 ранку видачею під розпис інструментів та заготовок. Свої гроші в’язні витрачають здебільшого на харчі.

www.bbc.co.uk

Попри те, що засуджені до скону віку, вони мріють вийти на волю. Хоча кажуть, що, судячи з новин, на свободі жити важче. Адже у в’язниці вони забезпечені і можуть займатись творчістю, тоді як на свободі треба було б думати не про кораблі, а заробіток на життя.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути