chrome firefox opera safari iexplorer

З 1 березня медики протестуватимуть проти псевдореформ

22 лютого 2011 о 18:59

1 березня медичні працівники оголошують безстрокову акцію протесту. Лікарі пов’яжуть чорні стрічки, протестуючи проти псевдореформ. Про це 22 лютого на прес-конференції розповіли представники Вільної профспілки медичних працівників України.

«Група лікарів не хоче погоджуватися з цією ситуацією, яка є зараз: жити за хабарі, дивитися пацієнту в рот. Ця акція буде пасивною, але демонстративною. Псевдореформи у галузі медицини зачіпають усіх: і лікарів, і пацієнтів, – пояснив голова Вільної профспілки освіти і науки Львівщини Андрій Соколов. – Нам пропонують обмеження соціальних гарантій, зменшення обслуговування населення за рахунок зменшення мережі медзакладів».

Скасовано доплати за ургентне чергування, пропонується скасувати доплати за роботу з дизрозчинами, людей змушують переходити на півставки, 0,25% ставки, відправляють за власний рахунок у відпустку, знищують медичні заклади.

За його словами, зменшення фінансування медицини на понад 30% лише по Львівській області грозить ще більшою корупцією. «Ми прекрасно знаємо і визнаємо, що, на жаль, медицина, як і інші галузі – корумпована. Медицина не живе відірвано від суспільства. Зменшення фінансування ляже тягарем на кишені пацієнта», – пояснює Соколов.

Окрім того, він зазначив, що ця акція стане також лакмусовим папірцем для медпрацівників, які покажуть, наскільки вони готові захищати свої права.

Протестуватимуть медики на робочих місцях, причепивши собі емблеми «Псевдореформам – ні!» або ж просто чорні стрічки. Як додав голова Об’єднання вільних профспілок медичних працівників Львівської області Дмитро Репко, на Львівщині щонайменше 9 лікарень долучаться до акції, у Львові, зокрема, Львівська обласна клінічна лікарня, ще з 2-3 лікарнями ведуться перемовини. Однак долучитися до протестів можуть усі, не лише лікарі. Такі ж протести 1 березня пройдуть і в Запорізькій області, а можуть перекинутися і на всю Україну.

Д. Репко пояснює, що псевдореформи, запропоновані Комітетом економічних реформ Адміністрації Президента призведуть до фатальних наслідків. «Запропонована реформа – вкрай небезпечна для нашого суспільства і призведе до ще більш системної кризи, повної агонії і стагнації галузі охорони здоров’я», – пояснює Репко.

Лікарі наголошують, що зовсім не проти реформ, але не таких, які пропонуються їм зараз. Голова Вільної профспілки медичних працівників України Олег Панасенко додає, щоб знищити народ, спочатку знищують медицину й освіту. Таким чином медицина зараз руйнується під виглядом реформ.

Майже по всій Україні цього року на 30-40% скорочено фінансування медичної галузі, лікарям зменшено зарплати. Тому він закликав усіх обов’язково об’єднуватися в такі профспілки, щоб разом протистояти владі.

Протестувальники скерують свої вимоги, бачення реформ до Президента, Кабміну. Акція безстрокова. Серед вимог – не лише припинити псевдореформи, а й привести рівень фінансування медичної галузі до передбаченого нормами, запровадити нарешті державну страхову медицину та інше.

Лікарі переконані, якби 450 нардепів і чиновників відмовилися від безоплатного лікування та санаторно-курортного лікування, цих коштів вистачило б на фінансування медицини по всій Україні.

Дмитро Репко процитував слова правозахисника Семена Глузмана: «Доки буде «Феофанія», ніяка мова про реформи у медицині й бути не може». Чиновники, урядовці, нардепи мають лікуватися у тих же медзакладах і у таких умовах, як прості люди. «Якщо результату наших протестів не буде, народ повинен поставити питання, навіщо йому така влада?», – наголосив Панасенко.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути