chrome firefox opera safari iexplorer

«Благодійник року–2011»: п’ятий, ювілейний конкурс стартував

29 березня 2011 о 23:16

29 березня 2011 року в медіа-холі інформаційного агентства «Українські національні новини» відбулася прес-конференція, присвячена старту Національного конкурсу «Благодійник року – 2011».

У заході взяли участь Марія Бурмака, народна артистка України, голова Наглядової ради конкурсу; Маргарита Ващук (Січкар), підприємець, громадський діяч, член Наглядової ради; Стела Захарова, олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики, член Наглядової ради; Олександр Максимчук, голова Правління МБФ «Україна 3000», голова Оргкомітету; Сергій Летенко, президент ВБФ «Дитячий світ», голова Журі.

Відкриваючи прес-конференцію, Олександр Максимчук окреслив стан благодійності в Україні. Він навів невтішну статистику: згідно з дослідженням британської організації «Фундація допомоги благодійникам», у світовому рейтингу благодійництва Україна посідає 150 місце серед 153 країн світу, останнє в регіоні Східної та Центральної Європи.

За даними дослідження, яке провів Фонд «Демократичні ініціативи» на замовлення Центра філантропії, 17,5% українців вважають, що благодійністю займаються для того, щоб потрапити у владу, а понад 11% – для того, щоб заробляти гроші.

Для виходу з цієї ситуації, за словами Олександра Максимчука, необхідно зробити декілька термінових кроків. Перше – прийняття Закону «Про благодійність і благодійні організації» у новій редакції. «Це спростить процедуру входження в благодійну діяльність, унеможливить багато зловживань, які, на жаль, присутні в цій сфері, дозволить використовувати нові інструменти – ендаумент, використання заповітів та інші», – зазначив він.

Підкресливши важливість консолідації діяльності благодійних організацій, Олександр Максимчук повідомив, що задля підтримки успішних проектів, допомоги благодійникам, поширення найкращого досвіду створена Асоціація благодійників України. «Її засновниками виступили організації, які працюють в конкурсі, – сказав він. – Це наш Фонд «Україна 3000», Фонд «Дитячий світ», Центр філантропії. Сьогодні фонди «Приятелі дітей», «Отчий дім» та багато інших приєднуються до нашої ініціативи».

«Всі ці кроки, можуть видаватися комусь маленькими, – сказав Олександр Максимчук, – але тільки йдучи цією дорогою ми можемо змінити ситуацію. Зробити сферу благодійності в Україні справді успішною, справді престижною».

Учасники прес-конференції висловили спільну думку, що вкрай важлива популяризація благодійництва, культивація в суспільстві моди на благодійну діяльність. І проведення конкурсу «Благодійник року» покликане вирішувати саме це завдання.

З кожним роком конкурс стає все більш привабливим для потенційних учасників, а його процедура – ще більш чесною і прозорою. Ювілейний рік не став виключенням.

Цього року запроваджено новий спеціальний приз, ініціатором якого виступила Асоціація благодійників України. Цей приз отримав назву «Народний благодійник» і має стати дійсно всенародним, адже висувати кандидатури і обирати володаря зможе кожен українець. Будь-яка людина в соціальних мережах зможе розповісти про благодійника, його досвід та успішні ініціативи. А потім все українське суспільство, голосуючи в Інтернеті, обере народного благодійника.

Ще одна новація стосується конкурсних номінацій. Цього року вони доповнилися ще однією: «Благодійник року – митець, спортсмен». Докладніше про цю номінацію розповіла один з її ініціаторів Стела Захарова. Вона підкреслила, що люди спорту «можливо, мало говорять, але багато роблять, і про їхні добрі справи має дізнатися уся громада». На думку Стели Захарової, популяризація благодійності у спорті, в свою чергу, сприятиме популяризації спорту в українському суспільстві.

Марія Бурмака підкреслила, що для неї велика честь очолити Наглядову раду конкурсу «Благодійник року». Вона також звернулася до даних дослідження Фонду «Демократичні ініціативи». «33% людей допомагають іншим, – зазначила вона, – але скільки з них самі потребують допомоги». Марія Бурмака відзначила, що сьогодні тема благодійності в Україні багато в чому заполітизована, суперечлива, у ній панують фальш і подвійні стандарти. Але все це, на її думку, має відступити перед істинною благодійністю, приклади якої демонструють учасники конкурсу «Благодійник року».

«Я не знаю іншого конкурсу, який проходив би так чесно, так відкрито», – наголосила Маргарита Січкар (Ващук). На її переконання, головне у конкурсі – результат: «Ми хочемо, щоб кожна копійка творила добро». Маргарита Січкар підкреслила, що для багатьох благодійників участь у конкурсі дуже важлива, адже переможець, разом із визнанням своєї діяльності, отримує потужний стимул рухатися далі.

Сама Маргарита Січкар вже не перший рік пов’язана з конкурсом «Благодійник року». У 2009 році вона перемогла у номінації «Особиста благодійна ініціатива», потім брала участь у роботі журі конкурсу, а 2011-го року увійшла до складу його Наглядової ради.

Розповідаючи про роботу журі, Сергій Летенко назвав головним критерієм оцінювання ефективність благодійних проектів. Він розповів про особливості роботи журі, зазначивши, що усі члени журі працюють автономно, намагаючись дати кожному з проектів максимально ефективне, прозоре і повне оцінювання.

Голова Журі оголосив цьогорічні конкурсні номінації. Їх 14 – до номінацій попереднього року додалася, як вже зазначалося, номінація «Благодійник року – митець, спортсмен». Збільшилася і кількість спеціальних призів – їх поповнив «Народний благодійник». Також Сергій Летенко звернувся до присутніх із пропозицією рекомендувати видатних членів суспільства, які могли б бути запрошені до журі.

Отже, для участі в конкурсі слід заповнити аплікаційну форму, яку можна знайти на веб-сайті конкурсу.  До заявки можуть бути додані фотографії, копії публікацій тощо.

Заповнену форму слід надіслати до 30 жовтня на адресу: 01012, м. Київ, а/с 75 (з поміткою «Голові журі Національного конкурсу «Благодійник року – 2011») та продублювати електронною поштою на адресу info@blagodijnyk.org.ua.

Катерина Зоркіна

«Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути