chrome firefox opera safari iexplorer

Мирослав Попович: Гарнюня зі Спритком – іграшки, які не завоюють світ

28 березня 2011 о 14:26

Коментуючи нові символи України Гарнюню і Спритка, учений-філософ і громадський діяч, академік НАН України, лауреат Шевченківської премії Мирослав Попович зазначив: «Я думаю, що це є дитячі іграшки. Нічого це не дає. Але для того, щоб так твердити, це треба провести якісь дослідження. Кожного разу, коли іде новий товар на ринок, має бути маркетинг. Потрібно подивитися, чи, дійсно, не почнуть із тих персонажів посміюватися навіть зичливо налаштовані люди. Я особисто не вірю в такі дитячі комікси, які могли б завоювати серця західного читача чи глядача».

Насправді, вважає інтелектуал, «Захід не довіряє Україні тому, що на його думку в Україні немає справжньої демократії. З іншого боку, Захід завжди ставився до України прихильніше тоді, коли він відчував, що в Україні цінують свободу і цінують право. Це було так, наприклад, в дні Помаранчевої революції. І сьогодні він приглядається. Тому все, що буде пов’язано з розвитком українських політичних свобод, все, що буде свідчити про поступ демократичного устрою, в першу чергу стане ключем до наших взаємовідносин із Заходом».

Філософ додав, що розвиток реальних справ, за якими пильно стежить світ, найбільше впливатимуть на наш імідж: «Але чи є якийсь символ конкретний… Ну скажімо те, як справу Кучми розв’яжуть. Як розв’яжеться, скажімо, проблема з «Газетою по-київськи»... І десятки інших речей. Це кожного разу новий символ. І Захід дуже уважно стежить за цим».

«А, дійсно, що треба — то це видавати книжки про Україну, добре ілюстровані. І такі, які показують її різноманіття від Сяну до Дону, і показують її старовину. Просування такого контенту засобами новітніх технологій. Це дійсно має бути показано, щоб не створювалося враження про забиту сільську і напівсільську провінцію. Це серйозно і це треба робити. На це б я грошей не шкодував», — підсумував розмову Мирослав Попович.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути