chrome firefox opera safari iexplorer

Народний дім у Перемишлі передали українській громаді

22 березня 2011 о 11:42

21 березня у місті Перемишлі (Польща) відбулася передача Акту власності «Народного дому» українській громаді міста та відзначення 150-річчя від дня смерті Т.Шевченка.

Акт власності передав президент міста Перемишля Роберт Хома голові відділу Товариства українців у Перемишлі Марії Луцькій.

Український народний дім у Перемишлі (Республіка Польща) первісно відомий як Будинок товариства «Народний Дім», збудований стараннями кооперативного діяча Теофіля Кормоша на пожертви місцевої української громади та урочисто відкритий в кінці 1904 року.

Після І Світової війни тут розміщувалося Театральне товариство «Українська бесіда», Товариство наукових викладів ім. Петра Могили, перемишльський відділ товариства «Просвіта» та банк «Міщанська каса».

Після виселення українців, Народний дім у Перемишлі був конфіскований і з 1947 р. до 1956 р. українською громадою не використовувався. У 1956—1990 рр. тут існував відділ Українського суспільно-культурного товариства.

Після 1989 року споруда була передана у власність міської влади Перемишля. Українці у Перемишлі використовували Народний Дім на умовах договору оренди.

Питання повернення УНД в Перемишлі та створення «Дому Полонії» у Львові було визначено у Дорученні Президента України від 28.04.2005 р. № 1-1/269.

У вересні 2009 року місцева рада Перемишля прийняла рішення про надання українській громаді Українського народного дому.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути