chrome firefox opera safari iexplorer

Тернопільщина відзначить 25-річчя першого в Україні Співочого поля

23 березня 2011 о 11:34

У Тернополі 20-21 серпня відбудеться святкування 25-річчя з часу відкриття першого в Україні Співочого поля.

На свято приїдуть такі відомі національні колективи як Академічний народний хор імені Г.Верьовки, академічна капела «Думка» та оркестр народних інструментів під керівництвом народного артиста України Віктора Гуцала.

Як повідомили у прес-службі Тернопільської ОДА, на святі очікують також мистецькі колективи з шести регіонів України та всі хорові колективи Тернопільщини. Загалом, близько 5 тисяч учасників.

Довкола Співочого поля в Парку національного відродження діятиме містечко майстрів, які представлять вироби з дерева, вишивки, зразки лозоплетіння тощо, розповів начальник управління культури Тернопільської ОДА Григорій Шергей.

У межах свята всі національні колективи виявили бажання після святкування дня народження Співочого поля виступити з концертами в районах області.

Довідка

Перше в Україні Співоче поле (за зразком прибалтійських Співочих амфітеатрів) збудовано у Тернополі у 1986 році.

Попередньо планувалося, що перше Співоче поле в Україні буде споруджено у Києві для проведення грандіозного свята пісні, однак через Чорнобильську катастрофу всеукраїнське свято пісні вирішили перенести до Тернополя. Відповідно, тут, у парку Національного відродження (тоді ще парк називався імені Ленінського комсомолу) було збудовано Співоче поле.

Перше Всеукраїнське свято пісні відбулося у Тернополі на новозбудованому Співочому полі у 1986 році. Тоді у Тернополі виступили кращі музичні та хорові колективи України, зокрема, хор імені Григорія Верьовки, Черкаський і Полтавський народні хори. Ведучою свята пісні у 1986 році була відома українська дикторка Тамара Стратієнко.

За матеріалами zaxid.net та teren.uaforums.net

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути