chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні перевидали першу біографію Тараса Шевченка, яку написав його друг

02 березня 2011 о 12:04

В Україні перевидали книгу Михайла Чалого «Життя і твори Тараса Шевченка». Це перша біографія Кобзаря, написана його другом Михайлом Чалим, яка останній раз видавалася у 1882 році.

Книгу презентуватимуть 3 березня в Літературно-меморіальному будинку-музеї Тараса Шевченка в Києві з нагоди дня народження Тараса Шевченка та вшанування 150-річниці з моменту його перепоховання в Україні.

Як повідомили у прес-службі Миколи Томенка, видання книги стало можливим завдяки допомозі Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» та секретаря Постійної комісії Київради з питань освіти та науки Олексія Давиденка.

У заході візьмуть участь заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко, секретар Постійної комісії Київради з питань освіти та науки Олексій Давиденко, заступник директора Інституту літератури Сергій Гальченко, доктор філологічних наук Валерія Смілянська та керівництво видавництва «Веселка».

Учасники заходу зможуть отримати примірник книги «Життя і твори Тараса Шевченка».

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути