chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні зберігається гендерна нерівність

04 березня 2011 о 10:23

Українці вважають, що чоловікам простіше робити кар'єру в нашій країні. Про це свідчать результати всеукраїнського телефонного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна.

Більше половини українців (55,7%) вважає, що в нашій країні легше живеться чоловікам, аніж жінкам. Близько чверті опитаних (26,8%) висловили думку, що чоловікам і жінкам живеться в Україні однаково, а кожен десятий респондент (10,6%) вважає, що легше живеться в Україні жінкам.

Кожен другий українець (50,3%) вважає, що більше можливостей для самореалізації в нашій країні у чоловіків. Більше третини (36,2%) висловили думку, що таких можливостей більше у жінок, а 13,5% опитаних — не змогли відповісти на питання.

Велика частина українців (58,8%) висловили думку, що в країні простіше зробити кар'єру чоловікам. Вважають, що шанси на успішну кар'єру у представників обох статей однакові, 30,1%, а 9,6% вважають, що жінкам простіше зробити кар'єру в нашій країні.

Кожен другий опитаний (50,1%) вважає, що, навіть якщо б в сім'ї було достатньо грошей, більшість українських жінок воліли б працювати. Вважають, що в такому випадку жінки вважали за краще б не працювати — 42,4%.

Говорячи про колег-жінок, 37,8% чоловіків висловили думку, що вони працюють однаково. Майже чверть опитаних чоловіків (24,6%) відповіли, що жінки-колеги працюють гірше за них самих, а 4,5% — краще за них самих. При цьому близько третині чоловіків (33,1%) важко відповісти на це питання.

Говорячи про колег-чоловіків, більше половини опитаних жінок (55,1%) висловили думку, що вони працюють нарівні з ними. Кожна п'ята (20,3%) вважає, що колеги-чоловіки працюють гірше за неї, а 6,2% — краще.

Нагадаємо, за даними ООН, в Україні загострилися проблеми з дотриманням прав жінок і зберігається гендерна нерівність.