chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні процвітає ґендерна нерівність

07 березня 2018 о 11:19
update.com.ua

Галя — середньостатистична жінка, що живе в Україні.

Ми опишемо звичайний день з життя, ґрунтуючись на статистиці і дослідженнях, проведених на території України і світу за останні роки.

Нехай ви не впізнаєте в її історії себе, адже портрет Галі — усереднене значення.

Мета розповіді — зібрати воєдино дані про становище жінок в Україні, виклики, ризики і очікування, з якими кожна з нас протягом життя стикається в більшій чи меншій мірі.

Ранок

Галя прокинулася сьогодні раніше. Їй треба приготувати сніданок для сім'ї, зібрати дитину в школу і випрасувати сорочку чоловікові.

Витрати часу на неоплачувану працю — приготування їжі, догляд за дитиною, прибирання та інше

Робота

Залишивши дитину в школі, Галя приходить в офіс. В цілому, їй подобається робота, та й заробіток у неї вище своїх шкільних подруг. Вона працює в сфері нерухомості, ріелтором.

На скільки вище середня зарплата чоловіків, ніж у жінок по регіонах України

Середня різниця в зарплатах чоловіків і жінок в цьому секторі — близько 8%. Не те, що у її подруги Ані, яка вибрала престижну професію фінансиста. Там точно чоловіки головні. Різниця в зарплатах в галузі — одна з найбільш відчутних — 35%.

Різниця в зарплаті по галузях у жінок і чоловіків

Колектив в офісі їй теж подобається, приємні жінки в оточенні, а роботодавець — чоловік. Галя, як і багато її знайомі і колеги, не дуже вірить в те, що жінка може бути хорошим лідером і керувати людьми. «Незадоволена стерва», — як завжди каже її чоловік.

Кількість керівників по галузям

У нас так вкоренилися стереотипи про те, що жінка емоційніша і не вміє себе контролювати, що жінці належить думати про косметику і одязі, а не про серйозні справи, що амбіції в бізнесі — не жіноча справа, що всі жінки — конкурентки, що її покликання полягає в обслуговуванні сім'ї, що більшість не помічає за цими шаблонами реальну людину. Треба сказати, що цим страждають не тільки чоловіки, але і самі жінки. Вони підтримують стереотипи про інших жінок, але, звичайно, не про себе.

Наша героїня давно не змінювала роботу. Взагалі отримати хорошу посаду при однаковому рівні освіти і навичок жінці складніше. Не тільки в Україні, а й взагалі в світі. Є жарт економістів про те, що шанси очолити велику компанію у чоловіка на ім'я Джон в півтора рази більше, ніж у жінки з будь-яким ім'ям.

Вечір вдома

Повернувшись додому, Галя поспішає приготувати вечерю і перевірити уроки.

Після вечері можна розслабитися і подивитися новини, погортати стрічку соцмереж. Для Галі природно, що експерти ТВ-сюжетів і новин в основному — чоловіки.

Галя знає не з чуток про те, що жінкам з активною життєвою позицією не раді в політиці. Нещодавно її мама балотувалася на виборах глав об'єднаних територіальних громад, але не пройшла.

Представленість жінок в обласних Радах

Ще раніше мама працювала в інституті. Там теж був жіночий колектив. Що характерно не тільки для сфери освіти, чим вищий ранг — тим більше чоловіків.

Гендерний баланс в українських вузах

Спокійний вечір біля телевізора раптово перервався сваркою. Складно пригадати, через що все почалося і чому він став кричати і ображати її. Втім, як зазвичай.

«У нього нервова робота», — заспокоює себе Галя. Добре, що не трощить меблі і не піднімає руку, як це було з Галиною сестрою.

Тоді сестра вирішила не звертатися в поліцію.

«А що вони зроблять? Квартира його, та й переломів немає, просто синці», — говорила тоді вона. Але після другого випадку все таки пішла від агресора.

Домашнє насильство: підсумки року

Джерело: update.com.ua
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути