chrome firefox opera safari iexplorer

Міносвіти за місяць до тестів опублікувало контрольні роботи для учнів 5-8 класів

12 квітня 2011 о 10:43

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України на офіційному сайті розмістило варіанти Підсумкових контрольних робіт для учнів 5-8 класів з української, англійської, німецької мови, математики, французької мови, російської, а також з історії України та всесвітньої історії.

Як йдеться у анотації до збірок, дані «посібники» призначені для проведення наприкінці навчального року підсумкових контрольних робіт для шкіл з українською та російською мовами навчання.

Ці збірники містять по кілька варіантів контрольних робіт з кожної дисципліни, однакових за структурою та рівнем складності, що дасть можливість перевірити рівень навчальних досягнень учнів.

Нагадаємо, 16 лютого 2011 року Міністерство освіти і науки, молоді і спорту України видало Наказ «Про проведення підсумкових контрольних робіт». Згідно з цим документом, з 10 по 20 травня 2011 року у 5-8 класах загальноосвітніх навчальних закладів буде проведено підсумкове контрольне тестування з чотирьох предметів: української мови, математики, історії України, іноземної мови та російської мови (у школах з російською мовою навчання).

Доцільність такого нововведення гостро дискутується як самими освітянами, так і батьками та учнями, оскільки ніхто не був завчасно, з початку навчального року, поінформований щодо такого виду підсумкового тестування.

Таким чином, учням та педагогам, фактично, дали лише 3 місяці для підготовки до 4-х іспитів.

Тим часом, за інформацією ЗМІ, орієнтовні завдання для проведення підсумкових контрольних робіт були віддруковані у друкарні «Літера-Друк». При цьому, право друку усього накладу прикладів тестових завдань було надано харківському видавництву «Ранок» для подальшого комерційного продажу.

Отже, склалася ситуація, коли батьки та учні просто змушені були купувати дані посібники, оскільки тільки там надруковані матеріали, на основі яких, власне, і будуть проводитися дані підсумкові контрольні роботи. У багатьох областях функцію централізованого продажу брошур було покладено на вчителів.

Як повідомлялося, з приводу цієї ситуації Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко звернувся до Генерального прокурора з проханням детально вивчити ситуацію із несподіваним введенням в кінці навчального року підсумкових контрольних робіт, перевірити законність платного розповсюдження брошур з переліком тестових завдань серед учнів 5-8 класів, а також з’ясувати, на яких умовах і ким видавництво «Ранок» отримало виключне право друку даних посібників.

І от, фактично, за місяць до проведення підсумкового контрольного тестування Міносвіти оприлюднило на своєму сайті варіанти контрольних робіт для чотирьох іспитів для учнів 5-8 класів. Що ж, часу залишилося небагато, і є надія, що батьки, які не встигли витратили грошей на комерційні посібники, зможуть роздрукувати ці завдання для своїх дітей з офіційного сайту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

Ознайомитися з контрольними завданнями можна тут. 

«Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути