chrome firefox opera safari iexplorer

Юристи радять позиватися до Міносвіти через недолугі підсумкові контрольні

17 травня 2011 о 14:42

Школярі 5-8 класів цими днями здають державні контрольні роботи. У завданнях учні та вчителі знаходять помилки, а деякі тести не відповідають навчальній програмі, повідомляє «Радіо Свобода».

Як відомо, Міністерство освіти та науки за два місяці до завершення навчального року запровадило підсумкову атестацію у 5-8 класах з історії України, української мови, математики та іноземної мови. Спеціально до контрольних іспитів були видані збірники, які учні купували по 15-20 гривень, а то й більше. А за місяць до контрольних робіт Міністерство поінформувало, що тести оприлюднені також в Інтернеті.

У тестах – купа помилок

Львівські шестикласниці Іринка та Юлія уже здали контрольні роботи з української мови, історії України, англійської мови.

– Найскладніше було з історією, дуже багато дат, були теми, які перед самісінькою контрольною лише проходили. Також була тема з історії, яку ми взагалі не вчили;

– А ще чимало було помилок. Наприклад, на карті я знайшла помилку і якби обрала один із двох варіантів, то було б неправильно. Тема про Македонського.

Освітяни говорять про численні помилки у тестах з української мови. А з історії у 5-6 класах класі були теми, які діти проходитимуть через три-чотири роки.

Учитель української мови та літератури львівської СШ № 9 Наталія Чернюх каже, що зміни у навчальний процес потрібно запроваджувати не у кінці, а на початку року. Особливих претензій до самих тестів педагог не має, бо запитання відповідали навчальній програмі.

«А ось щодо помилок, то, можливо, замало попрацювали над завданнями, було мало часу на укладання тестів, не зважили на поради педагогів. А ще не варто було пропонувати аж стільки варіантів. У мене 28 учнів у 5-Б і на клас було 15 варіантів завдань, а достатньо лише три. А ось донька моя якраз випускниця. Вважаю, що не потрібно у школі жодних іспитів. Адже є зовнішнє оцінювання знань. Чи одинадцятикласники краще відвідували заняття у школі? Я б не сказала», – розповіла Наталія Чернюх.

Наказ про підсумкову атестацію нелегітимний?

Міністр Дмитро Табачник видав наказ №141 про проведення з 10 по 20 травня цього року підсумкових контрольних робіт із математики, іноземної мови, історії України та української мови у 5-8 класах 16 лютого. Цей документ мав пройти державну реєстрацію в Міністерстві юстиції, згідно з нормативним актом від 1992 року. Державної реєстрації позбавлені лише ті акти, які не зачіпають права, свободи, законні інтереси громадян.

Натомість, наказ міністерства про запровадження підсумкової атестації безпосередньо стосується батьків, школярів, вчителів. Однак на офіційному сайті Мінюсту наказ №141 в переліку зареєстрованих відсутній. Тобто, виходить, що Міносвіти та науки не подало його на державну реєстрацію...

Адвокат громадської юридичної організації «Гармонія і порядок» Дмитро Гудима припускає, що міністерство хотіло зекономити час. Бо реєстрація триває 15 днів, чинності набуває після 10 днів, а часу на підготовку до підсумкової атестації було просто обмаль.

Гарячкові експерименти міністерства освіти та науки на дітях за бюджетні гроші батьки можуть оскаржити у суді, радить юрист. Але навряд чи це хтось робитиме. Адже, коли за два місяці до завершення навчального року міністерство запровадило державну підсумкову атестацію, невдоволення батьків і вчителів було на рівні розмов.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути