chrome firefox opera safari iexplorer

На Черкащині встановлять ще один знак про географічний центр України?

01 квітня 2011 о 14:57

У Шполянському районі Черкаської області депутати райради вирішили встановити пам’ятний знак «Шполянщина – географічний центр території України».

За інформацією прес-служби Черкаської облради, депутати внесли зміни та затвердили районну програму «Будуємо нову Шполянщину» на 2011—2015 роки.

Окрім встановлення пам’ятного знака, програма передбачає створення культурно-туристичного комплексу, поліпшення благоустрою зон відпочинку, розвитку краєзнавства, туризму, залучення інвесторів для розбудови території географічного центру, будівництва паркової зони, об’єктів торгівлі, громадського харчування, сервісу, проведення фестивалів та інших культурних заходів.

Для розміщення цього комплексу передбачається відведення земельної ділянки площею 11,3 га, що знаходиться в адміністративних межах Сигнаївської сільської ради.

pro-vincia.com.ua

Водночас, як повідомляють місцеві ЗМІ, вже є кілька знаків про позначення географічного центру України.

Так, спочатку на стелі, встановленій на під’їзді до Шполи з боку Черкас, було викарбувано «Шпола — географічний центр України».

Та згодом мешканці с.Мар’янівки переконали владу змінити напис. У результаті — змінили стелу, і навіть проект культурно-історичного центру виготовили.

Тепер на стелі написано «Шполянщина — географічний центр України» і зображено карту з відмітками Шпола і Мар’янівка.

А стару стелу помістили в самій Мар’янівці, щоправда, знову ж таки за кілька метрів від самого центру. У сільській раді пояснюють це тим, що центр розміщений в ямі, тому стелу і розміщувати там незручно, і підійти до неї важко було б.

Тож, де саме буде розміщено новий пам’ятний знак – покаже час.

kraeznavstvo.at.ua

Довідка

Географічний центр України, згідно з даними Державного комітету природних ресурсів України (Наказ N 95 від 20 травня 2005 р. «Щодо уточненого місцезнаходження географічного центру України»), має координати 49°01'39" північної широти і 31°28'58" східної довготи.

Цей центр розташований на північній околиці села Мар'янівка (Шполянський район) між райцентром Шпола і селом Матусів Черкаської області.

Геометричний центр України розташований у містечку Добровеличківка Кіровоградської області.

«Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути