chrome firefox opera safari iexplorer

На початку весни у Харкові відкриють сучасний перинатальний центр

23 лютого 2012 о 13:23

Харківський регіональний перинатальний центр при Харківській обласній клінічній лікарні повністю готовий і відкриється на початку весни.

Про це повідомив після огляду Регіонального перинатального центру заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, пише «Городской дозор».

За його словами, пацієнтками центру стануть мешканки сільської місцевості, районів Харківської області, в яких є будь-які відхилення від нормального протікання вагітності. У Регіональний перинатальний центр жінки зможуть потрапити за направленням своїх районних лікарів.

За рік центр зможе прийняти від 2000 до 2500 тисяч породіль.

«Щороку збільшується кількість жінок, в яких при протіканні вагітності і пологах виникають різні проблеми. Раніше наша медицина не була готова до цього. Зараз ми виходимо на абсолютно новий стандарт європейської якості медицини. Всі роботи з реконструкції та оснащення медичним обладнанням перінательного центру завершені. Регіональний перинатальний центр планується відкрити на початку весни», – відзначив Ігор Шурма.

За інформацією видання, перинатальний центр розміщений на чотирьох поверхах учбово-діагностичного корпусу ОКЛ. Зокрема, в структурі центру функціонуватимуть жіноча консультація, відділення інтенсивної терапії для новонароджених (6 ліжок) і відділення інтенсивної терапії для вагітних, породіль (6 ліжок), відділення постнатального догляду та реабілітації новонароджених з ліжками для «виходжування» недоношених (20 ліжок).

Також в новому перинатальному центрі обладнаний кабінет невиношування, кабінет планування сім'ї і лікування безпліддя, кабінети патології шийки матки і пренатальної діагностики і медико-генетичного консультування, кабінет катамнестичного моніторингу недоношених і хворих дітей, а також тренінговий центр з питань грудного вигодовування і перинатальних технологій.

У Відділенні загального перебування матері і дитяти потраплятимуть жінки на 2-3 день після пологів, якщо вони пройшли без яких-небудь патологій, а дитя і мати — здорові.

Фото dozor.kharkov.ua

На четвертому поверсі розташовано Пологове відділення з шістьма індивідуальними пологовими залами і операційними. Щоб породіллям було у залах комфортно, вони виконані в різних пастельних кольорах на будь-який смак. Один з пологових залів навіть обладнаний джакузі, в якому за бажанням жінка зможе навіть народити.

Фото dozor.kharkov.ua

У Відділенні інтенсивної терапії на четвертому поверсі є окремі реанімаційні приміщення для породіль і дітей, які вимагають посиленого догляду після важких пологів. Устаткування в реанімаційну палату для дітей було куплене за кошти Фонду Віктора Пінчука. У операційній організована система теплозбереження.

 

Як відзначив головлікар обласної клінічної лікарні Богдан Федак, все устаткування відділення і центру в цілому відповідає найсучаснішим технологіям, які в Україні мало де застосовуються. Зокрема, двері у відділення відкриваються автоматично, а стіни виконані за технологією чистих приміщень – матеріал стін виготовлявся спеціально під перинатальний центр. Зверху стіни покриті бактерицидною фарбою, яку через певний час потрібно оновлювати.

Варто відзначити, що вартість Центру з усім устаткуванням складає близько 45 мільйонів гривень.

Нагадаємо, протягом двох років на базі Харківського пологового будинку №5 планується створити сучасний перинатальний центр.

Ще 18 січня цей центр був готовий до відкриття, як і планувалося спочатку. Але місцева влада хоче «здати» цю установу повністю готовою. «Тобто, мова йде не лише про завершення ремонтних робіт, оснащенні усім необхідним обладнанням, але і про узгодження усіх дозвільних документів. Персонал вже готовий, приміщення теж», — зазначив 15 лютого заступник голови Харківської ОДА Ігор Шурма.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути