chrome firefox opera safari iexplorer

Пам'ятник Федоровичу й досі без підпису

06 квітня 2011 о 09:38

Голова   історико–краєзнавчого  товариства  «ЛІТОПИС»   Р. Б. Мелех оприлюднив звернення до владних структур держави та Львова з пропозицією, щоб на передодні Євро-2012 було встановлено ідентифікуючий підпис на пам’ятнику Івану Федоровичу у Львові, який уже 33 роки не має жодної таблички із зазначенням імені та прізвища.

«Найбільш відвідуваним туристами пам’ятником у Львові є пам'ятник Івану Федоровичу, який було відкрито у 1977 році. З невідомих причин цей знаковий пам'ятник досі немає підпису й уже 33 роки є безіменний. Сьогодні численні туристичні групи з усього світу не можуть ідентифікувати його, а місцева влада байдуже на це споглядає.

Звертаємось до владних структур держави, області та міста з пропозицією, щоб напередодні Євро-2012 та у час відзначення знаменного ювілею на пам'ятнику було зроблено напис Іван Федорович. У всіх судових книгах Любліна, Кракова, Львова зафіксовано прізвище тільки Іван Федорович. Всі 10 книг, які видані в Україні підписані прізвищем лише Іван Федорович. Його надмогильна плита теж має напис Іван Федорович.

Історикам документально відомо тільки про останні 20 років його життя: 3 роки в Москві та 17 років в Україні, де й був похований у Львові на цвинтарі Онуфріївського монастиря», — зазначено у відкритому листі Р. Мелеха.

«Цього року Івану Федоровичу – нашому видатному краянину та вітчизняному новатору-друкарю, який відродив у Львові книгодрукування, минає 500 років із часу його народження. З цієї нагоди звертаємось до керівництва держави та просимо відзначити цей знаменний ювілей на загальнодержавному рівні Указом Президента України.

Доречно буде в цей рік також відзначити і його рукотворні книжкові пам'ятки, яким виповнюється 430-років: Острозька Біблія та «Хронології» Андрія Римші. «Хронології» вчені-філологи вважають першим друкованим твором українською літературною мовою», — вказує у листі голова товариства.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути