chrome firefox opera safari iexplorer

Сімферопольські кондитери «вилили» шоколадні писанки

21 квітня 2011 о 19:33

Місцеві майстри створили дві величезні шоколадні писанки. Яйця, заввишки майже 70 сантиметрів, виливали з білого шоколаду шар за шаром в спеціальних формах.

Щоб відтворити ідеально рівні пропорції, кондитерам довелося кілька разів починати все наново.

“Яйце виливалося 4 рази. Воно ламається, воно крихке, при виливання, щоб з'єднати дві половини, не повинно бути видно швів, тому що, якщо їх видно і не акуратно, то ми знову переплавляли і робили все заново”, — розповідає кондитер Надія Плакса.

Вага одного шоколадного дива 7,5 кг, товщина стінки — 4 см. Для оформлення писанок цього року обрали дві теми — зображення Києво-Печерської лаври та казкову композицію. Яйця розфарбували харчовими фарбами з додаванням шоколаду. За словами художників, принцип розпису шоколадом по шоколаду нагадує технологію розпису гуашшю.

“Яйце покривається спеціальним харчовим лаком для шоколаду, і на ньому ми малюємо спеціальними фарбами для шоколаду. Ескіз накладається на яйце і просто перебивається зверху”, — каже художник Юлія Ястребова.

Колекція шоколадних писанок в Сімферополі існує вже кілька років. Першими її експонатами стали три копії яєць Фаберже. Щоб надати яйцям блиску та розкоші, художники перемальовували відомі композиції та прикрасили їх дорогоцінностями з цукру.

“Це дуже тонка, складна робота, як з ювелірними прикрасами, їх ми не можемо побачити на вітринах так, як це ексклюзив і знаходиться тільки в музеї”, — каже співробітниця музею Ольга Булавко.

Зазвичай, шоколадні фігури, як наприклад Ейфелева вежа або гігантська шоколадна ялинка, які були створені сімферопольськими кондитерами раніше, переплавляють. Яка доля спіткає шоколадні писанки ще невідомо, наразі їх виставили на продаж, оцінивши у тисячу гривень.

 

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути