chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві знесли 100-річний маєток, щоб збудувати посольство

06 квітня 2011 о 18:37

На вулиці Мельникова у Києві знесли сторічний особняк, на місці якого збираються побудувати дипломатичне представництво.

Рішення про передачу цієї ділянки Київрада ухвалила ще в 2009 році. Історичний маєток віддали Гендиреції з обслуговування іноземних представництв для будівництва та обслуговування будинку з підземним паркінгом. У ньому були передбачені приміщення для резиденції посла та торгово-економічної місії Республіки Казахстан.

До речі, будинок цілком офіційно вважався пам'ятником архітектури. Як розповів журналістам головний архітектор Києва Сергій Целовальник, передбачалося, що фасад старого будинку повинен зберегтися.

"Він мав бути вбудований у новий будинок. Я пам'ятаю, що ми розглядали цей проект, щоправда, я тоді ще не був головним архітектором. Але остаточне рішення містобудівна рада ще не ухвалила, оскільки були зауваження, які замовник мав виправити. Чому зараз будинок знесли, я не знаю, але відправлю туди свого представника, щоб розібратися з ситуацією ", — пообіцяв Целовальник.

Утім, будинок це не відновить – ще вихідними за допомогою потужного екскаватора рознесли більшу частину маєтку. У керівництві будівельної компанії представили усі документи, які легалізують роботу «ліквідаторів» — для будівництва посольства Казахстану даний майданчик буде звільнений від усілякого «історичного мотлоху».

Двоповерховий особняк у стилі модерн був зведений на початку XX століття і належав дворянці Олені Згорській. Він залишався однієї з небагатьох будівель Києва, які простояли 100 років.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути