chrome firefox opera safari iexplorer

На Володимирській гірці у Києві знесли старовинну альтанку. ФОТО

13 квітня 2012 о 11:36

У Києві на Володимирській гірці невідомі з молотком знищили одну з альтанок, які називають «Кокоревськими».

Про це повідомила Аня Кисельова в групі «Штаб оборони Києва» в Facebook.

«Сьогодні сталося чергове зґвалтування Києва – невідомі вандали з молотком знищили альтанку у Владимирському парку. Вже це на реставрацію ніяк не схоже», — написала вона.

Автор фото - ИВан ПРосперо

 

На сайті Everyday.in.ua користувач don_katalan услід зазначає: «На аварійну вона (альтанка) не була схожа, а щоб підфарбувати, як зараз вочевидь заявлять, можна й драбину підставити… Кому вона там заважала? Може, комусь для чергового ресторанчика місце приглянулося?».

 Автор фото - ИВан ПРосперо

 

Don_katalan нагадує історію створення ажурної альтанки: 1863 року до Києва приїхав відомий підприємець і меценат Василь Кокорев, побувавши на Володимирській гірці, він був настільки зачарований краєвидом, що подарував місту 1000 рублів на обладнання зручної альтанки.

«Ці гроші поклали в банк і… забули про них. У самому кінці XIX століття, під час чергового благоустрою гірки, знову постало питання про альтанку. Тут-то й згадали про гроші В. Кокорева. І виявилося, що за 33 роки сума збільшилася в 3,5 рази! Це дозволило замовити відомій варшавській фірмі „Гостинський і К°“ не одну, а дві альтанки», — пише автор.

"Першу встановили на Володимирській гірці, а другу – у сквері, нижче Андріївської церкви. Їх досі називають «Кокоревськими альтанками», — додає він.

Тепер одна з них зруйнована. Ось так вона виглядала:

 Фото з Everyday.in.ua

 

Як відомо, раніше у столиці на Андріївському узвозі, який визнано заповідною пам'яткою архітектури, під виглядом реконструкції знесли 3 будівлі, одна з яких – історична. Це викликало обурення й протести киян.

У результаті Ринат Ахметов, компанії якого стояли за знесенням, пообіцяв відновити знищені фасади на Андріївському узвозі.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути