chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні може з'явитися туристичний банк

08 квітня 2011 о 09:50

В Україні може з'явитися туристичний банк. З його допомогою в Кабміні планують на пільгових умовах кредитувати будівництво готелів на західному узбережжі Криму.

Створення такої установи допомогло б відновленню будівельної галузі, проте йде врозріз з вимогами МВФ, зазначають експерти. Кабмін ініціює створення в цьому році нового державного банку, який буде фінансувати компанії, що займаються будівництвом готелів і об'єктів туристичної інфраструктури, заявив учора віце-прем'єр-міністр інфраструктури Борис Колесніков. 

За його словами, банк буде створено до кінця поточного року, а в наступному — він запрацює. Через цю установу Мінфін зможе компенсувати відсотки за кредитами компаніям, які будуть будувати готелі. «Ми можемо виділити в 2012 році 5 млрд грн на компенсацію і по 10 млрд грн — у наступні роки», — уточнив пан Колесніков.

За словами віце-прем'єра, уряд хоче перейняти досвід розвитку Анталії (Туреччина), де земельні ділянки на першій лінії узбережжя було продано на аукціонах під будівництво туристичних об'єктів, а потім власники цих ділянок залучали кредити в туристичному банку, пропонуючи в заставу саму землю.

Реалізацію такої моделі на західному узбережжі Криму Борис Колесніков вчора обговорював на нараді з головою уряду Автономної республіки Крим Василем Джарти. Девелопери зацікавлені в банку, здатному підтримати будівельну галузь, яка продовжує перебувати в кризі, зазначає.

У Нацбанку здивовані такою заявою чиновника, не розуміючи, з яким статутним капіталом і на яких умовах можна створити нову кредитну установу. «З нами це питання ніхто не обговорював, і втілення такої ідеї нереально, — заявили  в правлінні НБУ. — МВФ категорично проти створення будь-яких галузевих банків або перепрофілювання чинних в такі установи. Такі банки збільшують витрати бюджету, що неприпустимо у сьогоднішній ситуації» . За його словами, єдина можливість створення профільного банку — земельний банк. При цьому таку ініціативу активно підтримує Світовий банк, зацікавлений у створенні в Україні ринку землі.

 

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути