chrome firefox opera safari iexplorer

Влітку у столичному транспотрі з'являться турнікети

08 квітня 2011 о 08:58

Обіцяні турнікети в громадському транспорті з'являться цього літа. Пройти всередину можна буде за спеціальними програмованим смарт-жетонами і картками, а робиться це для того, щоб вести облік пільговиків і боротися з «зайцями». Впроваджувати турнікетні системи будуть у три етапи.

«Почнемо спочатку з пілотного маршруту на 10-12 автобусах. Далі на турнікети перейде автобусний парк, потім все наше підприємство. До Євро-2012 весь громадський транспорт має бути з турнікетами. Ми обладнаємо 1300 автобусів і тролейбусів – 2600 турнікетами», — розповів нам Микола Гузенко, заступник головного інженера КП «Київпастранс».

Зараз на підприємстві турнікети встановлені на двох автобусах, але вони ще не їздять. На найближчій сесії Київрада повинна виділити 10 млн грн на реалізацію всього проекту. «На передні і задні двері ми встановимо турнікети з приладами зчитування безконтактної електронної картки. Середні двері будуть призначені для висадки пасажирів та посадки інвалідів.

Крім цього, на передніх дверях турнікет буде з валідатором, який буде приймати програмовані смарт-жетони. Їх можна буде придбати у кіосках на зупинках. Також в автобус або тролейбус можна буде потрапити, маючи при собі безконтактну картку як місячного проїзного квитка на всі види транспорту, спільну з метрополітеном.

Крім цього, можна буде купити лімітовану картку на певну кількість проїздів, з можливістю поповнення. На першому пілотному етапі кондуктори будуть продавати талони, потім їх приберуть», — каже Гузенко. Власники соцкарток, на яких будуть «зашиті» всі пільги киянина, також зможуть пройти через турнікет. Нагадаємо, видача перших соцкарток в соцзабезах запланована на початок літа.

У Москві подібна система існує вже кілька років. Там турнікети встановлені на передніх дверях. Доходи від проїзду у транспортників збільшилися на 50%, щоправда, там турнікети хотіли скасувати – занадто довго йде посадка і висадка пасажирів, через що транспорт відстає від графіка.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути