chrome firefox opera safari iexplorer

Андріївський узвіз втрачає своє обличчя

23 травня 2011 о 09:46

Андріївський узвіз втрачає своє обличчя. Громадська ініціатива «Збережи старий Київ» провела інвентарізацію будівель старовинної вулиці столиці. До активістів долучилися історики та юристи. Усі разом дійшли висновку: кожен третій будинок на узвозі — під загрозою руйнації.

Андріївська церква падає через будівництва навколо. Автівки нищать бруківку старовинної вулиці Києва. Під виглядом реконструкції узвозу столична влада планує масштабну забудову. Такі висновки перших десяти хвилин роботи громадської комісії.

Михайло Кальницький, дослідник київської старовини: «Тут просто на цьому місці, де зараз такий риночок, збираються ставити офісний корпус — досить високий. І на ці ландшафти звичайно він матиме негативний вплив».

Наприкінці XIX століття на місці цього ринку височів ось цей будинок. Нині ця територія — приватна власність.

Марина Соловйова, юрист: «Мы поднимаем кадастровый план и видим: эта земля отдана в собственность физическому лицу».

Художниця Людмила Лебедєва-Поліщук уже два роки торгує своїми картинами на ринку, який планують знести. Каже, власноруч облаштовувала територію. Майбутні ж забудовники все довкола руйнують.

Людмила Лебедєва-Поліщук, художниця: «Что тут творилося зимою. Спиливали эти деревья. палатку мою раза три сбивали отсюда».

Андріївський у біді, долучаються до розмови мешканці навколишніх будинків. Вид з балкона Анатолія Гриценка — зруйнована будівля. Її рештки належать підприємству з Татарстану. Пан Анатолій прогнозує, гуркіт будівельних машин не забариться.

Анатолій Луценко, мешканець Андріївського узвозу: «При дополнительном строительстве могут осыпаться склоны. Вот выше нас исторический музей находится. И мы стоим на склоне, он может осыпаться вниз».

Усі будівлі Андріївського узвозу активісти помітили різнокольоровими листівками.

Ігор Луценко, активіст громадської ініціативи «Збережи старий Київ»: «Зелений — це означає, що об'єктами можна пишатися. Червоний — це приблизно те, що ми тут зараз спостерігаємо. А жовтий, це десь посередини між цим».

Утім не всі листівки вдалося прикріпити на фасади будівель.

Людмила Гудима: «Зірвав, тому що власник проти. Проти чого не понятно. І хто власник також не зрозуміло. Але всі проти. Але ми також проти того, щоб руйнувався Андріївський узвіз».

Але були й ті, хто мав за честь побачити листівку на фасаді своєї будівлі. Зеленою відзнакою нагородили людей, які відреставрували ось цей будинок за старовинними кресленнями.

Ніна Малютенко: «Тут була бригада: ліпщики, столяри, каменщики — фундамент підводили. Із Закарпаття тут працювали майстри».

Зробити усі будівлі Андріївського такими — мета активістів. Відтак, у червні запланували провести масштабний марш на захист узвозу.

 

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути