chrome firefox opera safari iexplorer

До Івано-Франківська з’їхались ковалі з усього світу

06 травня 2011 о 17:48

6 травня в Івано-Франківську на площі митрополита Шептицького розпочався ІX традиційний щорічний Міжнародний фестиваль ковальського мистецтва. На нього приїхали кращі ковалі з 20 країн світу, повідомляє Gazeta.ua.

Цього року глядачі традиційно знову матимуть нагоду споглядати демонстрацію ковальської праці, відвідувати майстер-класи та купувати авторські витвори на ярмарку кованих речей.

Крім цього, у рамках заходу пройде ювілейна, десята художня виставка «Орнаментальне ковальство», яка розгорне свою роботу у Художньому музеї.

А цього разу ковалі приступили до реалізації нового мистецького проекту. Це буде ювілейна арка до 350-річчя Івано-Франківська. Вона буде виконана у формі дуги, 6 на 3 метри. Її оздоблять символічними декоративними вузликами – ковальськими з'єднаннями від кожного учасника, міста, країни.

З кожним роком «Свято ковалів» набирає обертів та стає дедалі популярнішим. У ньому візьмуть участь ковалі більше, ніж з 20 країн. Свою майстерність покажуть митці з Австрії, Бельгії, Болгарії, Нідерландів, Ізраїлю, Латвії, Литви, Норвегії, Польщі, Росії, США, Фінляндії, Франції, Швеції та України.

У Івано-Франківську вже встановлено 4 металевих вироби, споруджені спільно ковалями з інших держав — учасниками фестивалю «Свято ковалів». Це — «Дерево щастя» і «Букет» на вулиці Незалежності, «Сонце» на площі Шептицького та «Рамка ковальських традицій» позаду Медакадемії.

Цьогоріч громаді міста буде представлено подарунок фестивалю – ковану композицію «Круговерть ковальських міст». Її буде встановлено у сквері на вулиці Низовій.

Фестиваль триватиме до 8 травня.

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути