chrome firefox opera safari iexplorer

Києво-Могилянська академія видала книжку «Геноциди Сталіна»

11 травня 2011 о 09:14

В Національному університеті “Києво-Могилянська академія” вийшла друком українською мовою книга професора Стенфордського університету (США), всесвітньовідомого історика Нормана НАЙМАРКА “Геноциди Сталіна”.

Про це повідомив на прес-конференції президент НаУКМА Сергій КВІТ.

Він зазначив, що дана книжка була перекладена українською мовою “в рекордно короткий час”, а перекладачем є Василь СТАРКО.

С.КВІТ повідомив, що в книзі міститься “багато цікавих фактів стосовно трактування поняття геноциду”. За його словами, професор зі США є одним з найавторитетніших сучасних істориків, що досліджують події ХХ століття

У свою чергу Н.НАЙМАРК зазначив, що використав в своїй книзі архівні дані, до яких мав доступ. “Коли я опрацював ці матеріали, то мені стало очевидним, що йдеться не про що інше як про геноцид ”- додав він. За його словами, в книзі наводяться докази, що “злочини Сталіна, починаючи від початку 30 років і аж до часів Другої світової війни є геноцидом”. Професор повідомив, що в книзі є розділи, присвячені “розкуркуленню, Голодомору в Україні 1932—1933 років, кампанії проти неросійських народів в Радянському Союзі від 30 років і під час Другої світової війни, до яких належать не тільки українці, а й поляки, німці, чеченці, інгуші, кримські татари, яких було репресовано”. За його словами, також в книзі йдеться про наказ №00447, мета якого полягала в тому, що “знайти і заарештувати так званих “колишніх” людей — асоціальних елементів, тобто алкоголіків, безпритульних, повій і так далі і загалом було таким чином репресовано майже 800 тисяч осіб, з них 400 тисяч осіб було страчено”.

Н.НАЙМАРК в передмові до українського видання зазначив, що “ключова роль Сталіна в геноцидній політиці 1930-х років та його антагоністичне — можна сказати, українофобське – ставлення до політики, історії й культури УРСР та її народу, а надто українських селян, це невіддільна частина історії геноциду в Радянському Союзі”. На прес-конференції він зазначив, що дійшов висновку, що “Сталін переслідував українських селян, щоби унеможливити досягнення незалежності, щоб позбавити їх національності, позбавити їх змоги в якийсь спосіб чинити опір совєтизації”.

Доктор історичних наук з Інституту історії України НАНУ Станіслав КУЛЬЧИЦЬКИЙ вважає, що книга “Геноциди Сталіна” заслуговує “підвищеної уваги з боку української і не тільки української, а в першу чергу російської громадськості”. За його словами, ця книга “корисна для нас передусім тим, що вона ставить в глобальному смислі поняття геноциду”.

С.КУЛЬЧИЦЬКИЙ вважає, що “Голодомор був наслідком певної каральної акції, яка трапилася в певний момент і, власне кажучи, весь жах Голодомору полягав в тому, що Сталін рятував свою посаду — генерального секретаря, бо якби Україна повстала так як вона повстала в 32 році так, як вона повстала в 30 році, то місце Сталіна було б вільним і його зайняв би хтось інший”.

 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути