chrome firefox opera safari iexplorer

Острозька академія перевидасть «Книгу про єдину віру»

21 листопада 2011 о 15:48

В Острозькій академії готується до друку перевидання «Книги про єдину віру» Василя Суразького, яка побачила світ 1598 року. Про це повідомляє сайт академії.

За словами професора Петра Кралюка, це одна з найцікавіших пам’яток релігійно-філософської думки України кінця XVI ст. Ця книга справила помітний вплив на відомого українського полеміста Івана Вишенського, із яким очевидно Василь Суразький був знайомий.

Утім, «Книга про єдину віру» була незаслужено забута і тепер мало хто з дослідників звертається до неї. Вчені Острозької академії на основі аналізу тексту цього твору прийшли до висновку, що Василь Суразький намагався виробляти богословську та філософську термінології. Навіть окремі цитати з Острозької Біблії, які наводяться в «Книзі про єдину віру» перекладалися зі старослов’янської на тогочасну українську мову.

Планується, що книга Василя Суразького з відповідними науковими коментарями та передмовою побачить світ наприкінці нинішнього року.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути