chrome firefox opera safari iexplorer

На Каннському фестивалі Україна представить короткометражку «Крос»

06 травня 2011 о 11:03

Українська короткометржка позмагається за пальмову гілку Каннського фестивалю. Її назва «Крос». А ще вісім коротких метрів будуть представлені у спецпоказі французького кінофоруму.

Якщо «Крос» здобуде нагороду, це буде другий після «Подорожніх» найліпший український забіг до каннського золота. Сюжет на руїнах радянського піонертабору зафільмували легко. 4 тисячі євро на кіно – для режисера Марини Вроди знайшла її французька подруга. Остання ж і подала короткометражку до конкурсної програми. Знімальна група – вже у Франції. Співвітчизники в Україні тримають кулачки.

Андрій Халпахчі, голова української кінофундації: «Дев’ять фільмів так оголошено у конкурсі. Казали, що мало бути більше. 9 короткометражок, то вже одна дев’ята надії у нас є, так чи інакше».

Решті українського кінодоробку напевне забракло спортивного азарту.

Цілих вісім короткометражок з альманаху «Закохані в Київ» — не вразили добірників фестивалю. Для них – почесне місце у спецпрограмі «шорт корнер» та кіноярмарок. У кінофундації заспокоюють, навіть корифеї французького кінематографу цьогоріч поза конкурсом.

Андрій Халпахчі, голова української кінофундації: «Ну багато фільмів не потрапило. Коли французи оголошували своїх великих режисерів. То й же Андре Тешине з зірками... всі біли переконані, що він буде у головному конкурсі. Ні, він потрапив у програму двотижневика. Безумовно, вони орієнтуються на великі імена: Альмодовар, Ларс фон Трієр».

«Закохані в Київ» — це наша відповідь на вже культові фільми «Париже...» чи то «Нью-Йорку, я люблю тебе». Режисери кажуть: зняти таке кіно було неважко. Приватні гроші, кінозірок і навіть самих режисерів – усе знайшов продюсер. Автор 15-хвилинного «Собачого вальсу» зізнається: переймався лише творчим процесом.

Тарас Ткаченко, режисер короткометражки «Собачий вальс»: «У нас було три знімальних дня. Я не скажу, що це малобюджетний проект. Це не такий проект, де ти маєш камеру, штатив, оператора і друзів. Ні тут були повноцінні служби працювали, тут була досить пристойна знімальна техніка. На хорошому рівні монтаж».

Інша офіційна презентація чекає на повнометражний українсько-польський фільм «Рок-н-болл». Чи розслухають глядачі рок ще невідомо, та болл – побачать напевне. А ще футбольних спонсорів, що підтримали це кіно.

Максим Онопрієнко, продюсер стрічки «Rock-n-ball»: «Дещо більше, ніж просто музику і футбол. Це кіно про дитячу мрію, це кіно про дружбу, це кіно про взаємопідтримку».

Також на фестивалі Україна й Франція укладуть двосторонню угоду про спільне кіновиробництво. Яких гараздів Україні чекати від цього – у службі кінематографії поки не уточнюють. Фільми в українсько-французькому співпродакшені знімали й до цього. Натомість фінансові можливості вітчизняного кінематографу зросли. 111 мільйонів державних коштів проти торішніх 24 отримав Мінкульт суто на кіно. Що зніматимуть – ще не знають.

Нагадаємо, 64-й Каннський кінофестиваль пройде на Лазурному узбережжі з 12 по 22 травня. Відкриється фестиваль новою стрічкою Вуді Аллена «Північ у Парижі».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути