chrome firefox opera safari iexplorer

На Вінниччині є ціле село велосипедистів

03 травня 2011 о 20:30

Ціле село велосипедистів — є на Вінниччині. У Великій Кісниці, що на кордоні з Молдовою, на 1800 мешканців — припадає чи не удвічі більше велосипедів. Є вантажні, святкові та щоденні. Місцеві без веломашин просто не уявляють свого життя.

Дев'яносто дев'ятирічний Олександр Кожухар від минулого року на велосипед сідати не ризикує. Каже, вік не той. Але без двоколісного друга не обходиться жоден вихід на вулицю - він старенькому замість палиці.  Дідусь згадує — веломашини у Великій Кісниці з'явилися в тридцятих роках, і отримували їх лише вибрані.

Нині — кісничани не уявляють собі іншого засобу пересування. Та й не дивно - Велика Кісниця розтяглася майже на десять кілометрів. Тож на велосипедах їздять і до церкви, і в крамниці та школу. Як учні, так і вчителі. На шкільному подвір'ї знайти два однакових двоколісних - неможливо.

Здавалося б, у такому вело-раю роздолля для відповідного бізнесу. Але місцеві підприємці нарікають – люди купують переважно деталі. А потім — «тюнінгують» транспорт відповідно до своїх потреб.

Велосипед не розкіш, а засіб пересування — кажуть кісничани і додають — своїх залізних коней ні на що міняти не збираються. Хоча й нарікають - старі радянські велосипеди у порівнянні з новими китайськими і надійніші, і дешевші.

 

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути