chrome firefox opera safari iexplorer

Переяславську діораму приїхали оцінювати експерти

07 травня 2011 о 12:23

Діорама чекатиме на вердикт авторів. Славнозвісне полотно в Переяславі таки приїхали оцінити російські художники студії Грекова, повідомляє СТБ.

Діорама «Битва за Дніпро» у Вознесенському соборі Переяслава – шедевр радянського батального живопису – від кольорів до точності зображення.

Надія Бойко, старша наукова співробітниця музею «Діорама»: «Художники писали лица бойцов по фотографиям… это реальные люди».

Натовпу відвідувачів тут очікують на День Перемоги – саме тоді переяславці масово ходять дивитися на «Битву за Дніпро». Це й шкодить діорамі, яку за нормами мали б реставрувати ще 10 років тому. З неї вже обсипається фарба, є пошкодження предметів...

Іван Крившенко, художник-реставратор студії військових художників ім.Грекова: «Пропадает эффект, который она должна производить».

Знімати полотно чи реставрувати на місці – ще не вирішили. Коли й скільки коштуватиме реставрація діорами в Переяславі, мають сказати фахівці, коли порахують усі пошкодження. У заповіднику ще до кошторису певні: самі не сплатять.

Ірина Татькова, заступниця генерального директора заповідника «Переяслав»: «На сьогоднішній день ми поки не знаємо вартість робіт дізнаємося – будемо дивитися на можливості заповідника і можливо звернемось до Мінкульту».

У Міністерстві культури про стан діорами знають. Кажуть: найперше кошти має віднайти місцева влада, щоб перед відвідувачами соромно не було.