chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві почали водити екскурсії по дахах

26 травня 2011 о 15:03

По дахах житлових будинків почали водити екскурсії. Вартість екскурсії становить від 20-ти до 50-ти гривень.
Як пише газета Сегодня, руфер (так називають себе любителі дахів. — ред.) Андрій Стрижеконь вперше заліз на дах на початку минулого року.

«Хотів подолати свій страх висоти. А водити по даху людей почав, коли одному мені там стало нудно. В середньому навесні і влітку проводжу по дві-три екскурсії на місяць», — розповів виданню Андрій.

«Чим складніше потрапити на дах, тим нижча вартість: людям же буде некомфортно, можна забруднитися. Іноді мене просять провести на висотку для романтичної вечері при свічках. Буває навпаки — влаштовуємо вечірку для компанії друзів», — розповідає руфер.

Як пише видання, замовити екскурсію можна в соцмережах.

«Сегодня» відвідала з екскурсією дахи трьох столичних будинків. З даху 21-го поверху однієї з висоток біля метро «Палац Україна» було видно майже пів-Києва: Миколаївський костел, Байкове кладовище, Голосієво. Далі, неподалік від Майдану Незалежності, ми зайшли на дах житлової дев'ятиповерхівки. З висоти однієї з 16-поверхових висоток Оболонських Липок найкраще видно Троєщину, Воскресенку, Дніпро і навіть центр з аркою Дружби Народів, пише видання.

Так, щоб забратися на найнедоступніші висотки, руфери розробили безліч варіантів, пише видання.

«Обійти пильних консьєржів досить просто: можна назвати навмання будь-який номер квартири, яка є в цьому під'їзді, „підкупити“ шоколадкою, або ж просто запропонувати трохи грошей. А ось у найбільш „важкодоступних“ будинках можна переодягнутися у форму рознощика піци або працівника ЖЕКу», — розповів руфер. Але в такі будівлі екскурсії не водять, як і в елітні будинки, пише видання.

«Там всі дахи на замках, а буває — і з відеокамерами», — розповідає Андрій.

Крім того, проект «Цікавий Київ» цієї суботи вперше проводить прогулянку Радянським Києвом, де за 50 гривень киянам покажуть колишню будівлю КДБ, Будинок київського військового округу, і навіть розкажуть секрети екс-музею Леніна.

«А зовсім скоро презентуємо нову нестандартну карту столиці, яку саме, поки таємниця», — розповів виданню керівник проекту Арсеній Фінберг.

А в мерії городян і туристів збираються розважати екскурсіями столичними підземеллями і печерами, поїздкою на ЧАЕС, до археологічних пам'яток трипільської культури і навіть обіцяють катати на повітряній кулі.

«До Дня Києва у Гідропарку буде працювати повітряна куля, яка підніме киян на висоту 150 метрів, щоб вони могли помилуватися краєвидом Києва», — говорить заступник голови КМДА Олександр Мазурчак.

«А ми, наприклад, думаємо про те, щоб показувати будинки, де жили колишні і нинішні правителі міста і країни. Ще продумуємо екскурсію пам'яті Лобановського, вона фанатам буде цікавою», — розповіла виданню екскурсовод Олена Кролевець.

Нагадаємо, 2 квітня по Дніпру відкрили екскурсійні прогулянки теплоходом.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути