chrome firefox opera safari iexplorer

У Росії влада оригінально вчить школярів мати іншу думку

23 травня 2011 о 11:02

Нещодавно натрапила на вельми цікавий сайт, який розробила Адміністрація Президента Росії (!) для «громадян шкільного віку» — http://kids.kremlin.ru 

Сайт розроблений в анімаційному стилі з трьома героями-провідниками по сайту: це Добриня Нікітін, Ілюша Муромцев та Альонушка Попович. Там можна ознайомитись з історією влади, Кремля, давньоруських міст, пограти у розвиваючі та пізнавальні іграшки он-лайн тощо. Але найцікавіше те, що перший розділ, на який потрапляєш будь-яким провідником-героєм, є «Что такое оппозиция и зачем она нужна».

В цьому розділі у доступній для дітей формі розповідається, що «опозиція» — це старовинне слово, що походить з латині і означає «протиставлення». А опозиція – це меншість, яка не згодна з думкою більшості.

Далі йде пояснення, що думка меншості насправді – це дуже корисна і потрібна річ, яке завершується словами «В истории человечества не раз случалось так, что правильным, в конечном итоге, оказывалось именно мнение меньшинства»… Демократично, чи не так? Принаймні, в теорії...

Читаємо далі…

Про «політичну опозицію»

«На первый взгляд, может показаться, что несогласные государственной власти совершенно ни к чему. Только путаются под ногами и мешают работать. Неужели власть не может велеть им всем помолчать?

На самом деле в здоровом демократическом государстве те, кто не согласен с государственной политикой, не только не мешают государственной власти работать, а, наоборот — помогают. Потому что в демократическом государстве государственная власть устроена так, что даже её противники приносят государству пользу».

«Яка користь від тих, хто не погоджується?»

«Несогласные с политикой государства только и ждут возможности найти у государственной власти какую-нибудь ошибку. Вот и хорошо. Пусть ищут. Именно это заставляет государственную власть постоянно чувствовать ответственность перед гражданами. А когда власть чувствует свою ответственность, государственные чиновники принимают гораздо меньше неправильных решений и гораздо реже совершают ошибки нарочно».

«А якщо противно слухати?»

«Оппозиция, когда она имеет возможность громко критиковать власть, оберегает государственную власть от ошибок и злоупотреблений. А если оппозиция сама начнёт злоупотреблять своими возможностями? Если начнёт оскорблять тех, с кем не согласна? Будет наговаривать на власть, клеветать или заявлять такое, что даже слушать противно? Неужели по радио, телевидению, в газетах можно говорить всё, что вздумается? Высказывать любые мнения? И никто, даже президент, этого не может запретить?»

Відповіді на ці питання шукайте у наступних розділах «Що буває за наклеп та образи», «Які точки зору забороняються» та ін...

Подивіться цей сайт. На мій погляд, зроблено дуже оригінально і цікаво. Але найголовніше – якось зовсім по-європейськи, по-сучасному і по-доброму.

Навіть якщо порівнювати з вищенаведеним офіційний сайт нашого президента — подібним там і не пахне. Про сайт Міносвіти, який серед цільової аудиторії має бути розрахований і на школярів в тому числі – говорити взагалі соромно. А про чергове ноу-хау Табачника з сайтом osvita.com для створення «Єдиного освітнього інформаційного вікна» взагалі краще у даному випадку промовчати…

Руслана Левицька

«Рідна країна»

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути