chrome firefox opera safari iexplorer

У Софії Київській відкрито колишній центральний вхід

04 травня 2011 о 14:58

У Національному заповіднику «Софія Київська» після тривалої реставрації відкрито браму Заборовського, повідомляє «Радіо Свобода».

Колишній центральний вхід до монастиря Святої Софії архітектори вважають шедевром українського бароко, ця споруда є частиною комплексу Святої Софії Київської, який входить до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Київські історики тепер сподіваються, що з відновленням брами Заборовського світова спільнота зацікавиться й постаттю митрополита Рафаїла Заборовського – сподвижника гетьмана Івана Мазепи, борця за українську церкву, за розвиток української науки та освіти.

Митрополит Київський та Галицький Рафаїл Заборовський у середині XVIII століття на місці невеликих Західних воріт наказав збудувати величну браму, яка пізніше й отримала його ім’я. Брама стала тріумфальним під’їздом до палат київських митрополитів (нині – будинок митрополита); обидві споруди перебудовував і реконструював архітектор Йоганн Ґоттфрід Шедель, один із найвизначніших зодчих Києва, каже історик Дмитро Малаков.

Саме брама Заборовського, а до її будівництва попередні Західні ворота, до яких вела вулиця просто від Золотих воріт, і були, починаючи з одинадцятого століття, входом до Софіївського монастиря – духовного, освітнього, політичного центру стародавнього Києва, нагадує історик-реставратор Віталій Отченашко.

«Вхід до монастиря був не там, де зараз – на Володимирській вулиці, – а на Золотоворітській вулиці. Точніше, на тій дорозі, яка вела від Золотих воріт до храму. Там, за даними розкопок, в ХІ столітті була в монастирській стіні якась брама, і два храми ліворуч і праворуч від неї. Один храм, назва якого не відома нині, підходив до брами з північного боку (від нинішньої вулиці Стрілецької), а другий храм – це Георгіївська церква», – каже історик.

Але понад сто років тому унаслідок «будівельного буму» у Києві цей вхід опинився у провулку. Тодішні архітектори не звернули уваги, що дорога та брама існували ще з часів Русі.

Скрутні часи й нове життя брами

Перш ніж отримати «друге життя» нині, брама Заборовського пережила скрутні часи занепаду: як згадує заступник директора заповідника «Софія Київська» Вадим Кириленко, пам’ятку було замуровано цеглою, ліпнину з її стін збито.

«Добре, що збереглися старі малюнки і плани Софіївського монастиря, за якими реставратори і працювали. Паралельно з реставраційними роботами науковці провадили і археологічні дослідження», – згадує він.

Реставрація тривала шість років; для її проведення науковці отримали дозволи від істориків, архітекторів, української влади та ЮНЕСКО.

За словами Кириленка, у прилеглому до брами приміщенні – будинку для охорони – розміститься виставковий зал: «Там буде музейне приміщення, для якого ми зробили спеціальні пристрої. Там буде галерея або виставкові зали».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути