chrome firefox opera safari iexplorer

Україна 69-та у рейтингу наймиролюбніших країн світу

25 травня 2011 о 09:45

Україна знаходиться на 69-му місці з 153 у рейтингу мирного і спокійного життя громадян, складеного австралійською аналітичною організацією Institute for Economics and Peace. Росія на 147-му, Білорусь — 112-му місці і Грузія на 134-й позиції.

Лідером рейтингу найбільш миролюбних країн є Ісландія. Останні два роки список очолювала Нова Зеландія, а в останній редакції їй відведено друге місце. Сполучені Штати Америки займають 82-е місце, Китаю відведено 80 місце.

Рейтинг складається Institute for Economics and Peace спільно з фахівцями журналу The Economist і публікується щорічно з 2007 року. Черговий рейтингоприлюднений напередодні саміту країн G8.

У 2011 році експертами оцінювалися 153 країни за 23 показниками. Основним критерієм є «відсутність насильства», причому враховувалися як рівень насильства всередині країни, так і зовнішня агресія.

Бралися до уваги також прийняті військові витрати і чисельність збройних сил, рівень оргзлочинності, кількість правоохоронців в перерахунку на кількість жителів країни, відсоток ув'язнених, кількість загиблих в країні іноземців, рівень освіти громадян, рівень корупції та відданості демократичним принципам у політиці.

Найспокійнішою і найбільш мирною країною була визнана Ісландія, за нею йдуть Нова Зеландія, Японія, Данія та Чехія. Росія зайняла в рейтингу одну з останніх рядків, опинившись на 147-й позиції. Гірше справи йдуть тільки в Конго, Північній Кореї, Афганістані, Судані, Іраку і замикає список Сомалі.

Зазначимо, кількість країн, що входять в рейтинг, з роками збільшилася. Так, у найпершому «списку миролюбності» була всього 121 країна.

Повна версія списку з 25 травня доступна на офіційному сайті Vision of Humanity.