chrome firefox opera safari iexplorer

Українців уже не буде 50 мільйонів

09 травня 2011 о 09:19

За офіційною статистикою, у 2010 році з України виїхали на постійне проживання до інших країн близько 15 тисяч її громадян.

Це вдвічі менше, ніж 5 років тому, пише BBC.

Однак, за результатами дослідження, проведеного бізнес-виданням «Контракти», це не означає, що в українців поменшало бажання залишити свою батьківщину.

Міжнародне консалтингове агентство Gallup виявило, що кожен п‘ятий українець готовий виїхати за кордон на заробітки.

А кожен сьомий хотів би жити в іншій країні. Серед причин зменшення числа емігрантів з України дослідники називають імовірність того, що офіційна статистика не врахувала українців, що перебувають в інших країнах нелегально.

Інша причина може критися в тому, що всі, хто хотів емігрувати, вже виїхали. Проведене у 2010 році дослідження Світового Банку показало, що за кордоном живуть у працюють 6,6 мільйона українців, які залишили батьківщину в різний час.

За кількістю емігрантів Україна посідає п‘яте місце у світі після Мексики, Індії, Росії та Китаю.

Кандидат економічних наук Олексій Позняк, на якого посилаються «Контракти», нічого незвичного у тих тенденціях не бачить, оскільки Україна традиційно вважається міграційною державою, бо розташована на шляху азіатських народів до Європи.

Основною причиною еміграції українців як 100 років тому, так і зараз, є бажання підвищити матеріальне становище, — кажуть дослідники, прогнозуючи, що найближчим часом відплив працездатних українців не припиниться, а лише посилиться.

Однак міграційні процеси — це двосторонній рух. Україна увійшла до чільної десятки держав із найбільшою часткою іноземців.

Тут їх налічується понад 5 мільйонів. Сюди переважно емігрують мешканці тих країн, у яких людям живеться ще гірше, або в яких їм дошкуляють війни, злидні та стихійні лиха.

Соціологи прогнозують, що з часом число прибульців зростатиме і вже невдовзі може сягнути 10-12% населення України, суттєво змінивши її етнічне обличчя.

Прибульців з інших країн часто зупиняють лише на західному кордоні України

Більшість мігрантів використовують Україну як транзитну територію на шляху до ЄС

Дослідник Олексій Позняк каже, що майже всі країни Африки та Азії можуть стати постачальниками мігрантів. І вони прагнутимуть оселитися переважно у великих містах, де їхні попередники вже встигли утворити етнічні громади.

До депресивних регіонів чи до українських сіл мігранти можуть поїхати хіба що в обмін на спрощену процедуру отримання громадянства.

За розрахунками Інституту демографії, населення України може зрости до 50 мільйонів лише за рахунок мігрантів. Інші фахівці кажуть, що цього не станеться за жодних умов.

«Українців уже ніколи не буде 50 мільйонів. Потенціал демографічного зростання населення було вичерпано ще в 1970-ті роки», — вважає соціолог Ірина Прибиткова.

Серед негативних внутрішніх чинників вона називає старіння українського населення та превалювання смертності над народжуваністю.

На думку дослідниці, збільшити чисельність населення України за рахунок міграції також не вдасться.

«Великі міграційні потоки можуть виникнути лише за форс-мажорних обставин: у разі війни, революції, розпаду колоніальної системи або імперії», — вважає Ірина Прибиткова.

Нещодавні соціальні заворушення у Північній Африці засвідчили, що викликані ними міграційні процеси можуть додати клопоту не лише найближчим сусідам, а й змінити демографічну картину в інших, територіально віддалених, але більш благополучних країнах світу.