chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні все більших обертів набуває нелегальне працевлаштування

06 травня 2011 о 10:41

Лише впродовж першого кварталу цього року у Львові порушено десяток кримінальних справ проти роботодавців, які відмовляються офіційно працевлаштувати працівника з оформленням всіх необхідних документів.

Найчастіше у такий спосіб порушують закон підприємці у сфері громадського харчування, на автомийках, перукарнях та у мережах дрібного продажу. Практично у кожному закладі, які перевіряли комісії райдержадміністрацій міста, по дві особи працюють без офіційного оформлення. Утім, Львів це лише одиничний приклад, адже ця проблема є актуальною для всієї України, зауважив у коментарі Deutsche Welle голова Центру громадської адвокатури Леонід Тарасенко.

Враховуючи складну економічну ситуацію люди не замислюються над договірними відносинами, а роботодавці зловживають цим, каже юрист. Але найбільша проблема у тому, що люди це роблять добровільно, додав Тарасенко.

Якщо немає жодного документу, навіть цивільного-правового договору, то відстояти свої права у суді буде нереально, запевнив голова Центру. Зрештою, цю проблему створила сама держава, пояснює експерт, бо у такий спосіб підприємці намагаються уникнути непомірно високих податкових відрахувань.

«Відрахування до пенсійного фонду і податкові збори на зарплату є одними з найвищих у Європі. Це приблизно 35 % від всієї зарплати», – каже Тарасенко.

Нерідко люди стають жертвами шахрайства, коли відпрацювавши випробувальний термін не отримали зарплати. Хоча законом передбачено плату у час випробувального терміну. У цих ситуаціях найбільш вразливою є студентська молодь, каже юрист. І додає, що як показує практика, українці є необізнаними зі своїми правами не залежно від віку.

 

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути