chrome firefox opera safari iexplorer

З київської мапи зникає острів Великий

16 травня 2011 о 12:41

Острів Великий на Дніпрі знищують, – заявляють київські екологи. І вказують на державну компанію, яка від початку травня почала днопоглиблювальні роботи в охоронній зоні. Екологічна інспекція вже двічі зупиняла роботу землечерпалок. Їхні власники кажуть: піску не добувають – чистять шлях для суден.

Природоохоронці твердять, що поряд із заповідником державна структура незаконно видобуває пісок із дніпровського дна.

Сергій Бровенко, керівник відділу біоресурсів і заповідного фонду Києва: «Нам поступила информация, что тут добывают песок, мы приехали и увидели, что песок добывается, и мы их остановили. Они пообещали документацию нам предоставить, но на данный момент мы её не получили».

На баржі, де встановлено одну з землечерпалок, із журналістами розмовляти не захотіли.

Ця труба на заповідній території Великого острова з’явилася на початку травня. Через неї з дніпровського дна тягнуть пісок. Екологи попереджають: через таку діяльність від ландшафтного парку «Дніпровські острови» незабаром нічого не лишиться.

Інспекторів рибоохоронного відомства обурює інше. Вони твердять, що обабіч острова – де працювали днопоглиблювачі – нерестові місця.

Олександр Нікора, державний інспектор рибоохорони Києва та області: «Під час весняно-літнього нересту риби всякі днопоглиблювальні роботи забороняються, оскільки нереститься риба».

Інші рибалки показують, як острів поглинає вода. Глибина біля самого берега тут, кажуть, не менше від восьми метрів. Хоча раніше попід берегом росли очерети.

Артем Пакшин, заступник голови спілки човнярів Київщини: «Приблизно на 15-17 га зменшилась площа острова. Тобто, фактично, її висмоктали в трубу для комерційної структури».

На підприємстві, котре й заходилося від початку травня копати поруч із островом, «Вiкнам» повідомили – піску з дна не добувають. А чистять судновий канал далеко від заповідника. І не зобов'язані підлаштовуватися під рибу, яка нині нереститься.

Євген Кононенко, заступник керівника державного підприємства «Укрводшлях»: «Остров никакой совершенно не задевается, есть перекат, так называемый нижний дарницкий, на котором произошло заиление и занос судового хода и по плану путевых работ мы делаем очистку. Вот и всё».

Водночас в «Укрводшляхові» підтвердили, що відпомпований ґрунт продають приватним структурам, щоправда, яким – не уточнили. Екологи твердять: пісок скуповує бетонний завод. Там це спростовують. Кажуть, поважають період розмноження риби.

Сергій Пилипенко, заступник комерційного директора: «Вони на нашу користь не намивають пісок, і ми в них не купуємо пісок. Наскільки мені відомо, земснаряди зараз не працюють».

Професор інституту геології Національної академії наук згадує, як ці території вносили в перелік природоохоронного фонду та планували організувати тут зону відпочинку. І нагадує, що острів Великий може повторити долю острова Тузли.

Михайло Демчишин, завідувач відділу інженерної геології, інституту геологічних наук НАНУ: «Втрачаються території, розмиваються ви ж знаєте, що були зробили з островом Тузла, начебто не копали його, а змінили форватор, течія збільшилась і підмивається воно. Так що, дивлячись з якого кінця, як зачепить його».

На запит екологів і журналістів прокуратура пообіцяла з'ясовувати – законно чи ні копають Дніпрове дно поруч острова Великого. Тим часом екологи вже полічили: на Дніпрі від району Конча-Заспи до річки Стугни знищено всі нерестовища. Лише за останній рік збитки рибного господарства Київщини сягають мільйона гривень.

Джерело: СТБ
Розділи: Довкілля Здорова

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути